NYTT KLIMA: Tømmerhusene i innlandet har overflater og tak som ikke takler klima med økt nedbør og fuktighet, kombinert med milde vintre. Resultatet er takdrypp også i vinterhalvåret og fuktighet i vegger og tak, skriver innsenderne. Her er Garmo stavkirke, antakelig fra 1200-tallet, på Maihaugen friluftsmuseum. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
NYTT KLIMA: Tømmerhusene i innlandet har overflater og tak som ikke takler klima med økt nedbør og fuktighet, kombinert med milde vintre. Resultatet er takdrypp også i vinterhalvåret og fuktighet i vegger og tak, skriver innsenderne. Her er Garmo stavkirke, antakelig fra 1200-tallet, på Maihaugen friluftsmuseum. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpixVis mer

Debatt: Kulturarv

Klimaendringene truer kulturarven i Innlandet

Hva trenger vi for å unngå at publikum i framtida skal tilbys studier i forfall? Vi trenger midler, kompetanse, samhandling og gode forvaltningsmodeller.

Meninger

Anno museum, Gudbrandsdalsmusea, Maihaugen, Mjøsmuseet, Randsfjordmuseet og Valdremusea har ansvar for 25 prosent av alle de antikvariske bygningene (1219 av 4942) til museene i Norge.

Klimaendringer, og manglende bevilgninger, truer våre unike bygningsarv. Vi støtter investeringene i museumsbygg i Oslo, men krever at resten av landet også blir prioritert. Når det fra regjeringshold snakkes om å ta hele landet i bruk sitter vi dessverre med følelsen av at dette ikke gjelder museene.

Klimaendringene truer friluftsmuseenes samlinger av eldre hus. Store kulturminneverdier kan gå tapt i løpet av de nærmeste årene uten en kraftinnsats. Vi er seks friluftsmuseer, etablert 1898-1914, som står sammen om å sikre denne viktige delen av vår felles kulturarv. Våre antikvariske bygninger har unik verdi i forhold til vår identitet og kulturhistorie. Hvert år har museene 650.000 besøkende som lærer om vår kulturhistorie, byggeskikk og leveforhold. Dette er nå, men hvordan blir det i framtida? Et besøk på våre museer blir en studie i forfall hvis ikke prioriteringene endres.

Innlandet har fått nytt klima! Innlandsklimaet med kalde vintrer og tørre somre har de siste åra nærmet seg et kystklima. Tømmerhusene i innlandet har overflater og tak som ikke takler dagens klima med økt nedbør og fuktighet, kombinert med milde vintre. Resultatet er takdrypp også i vinterhalvåret og fuktighet i vegger og tak. Prognosene viser at dette vil forsterke seg i åra framover.

Museene våre får bare 9 prosent av bevilgningene fra Kulturdepartementet og en brøkdel av investeringsmidlene. I Oslo brukes det årlig milliardbeløp til nye bygg, vedlikehold og rehabilitering av kulturhistoriske bygninger. Dette støtter vi selvsagt. Utfordringen er at bygninger utenfor Oslo, som også har stor verdi, ikke blir prioritert.

Friluftsmuseene har særlige utfordringer knyttet til bygningsvern og drift. Jevnlig tilsyn, hyppig forebyggende vedlikehold og systematisk forskning på hvordan klimafaktorene påvirker bygningene er blant de viktigste tiltakene vi kan gjøre for å beskytte dem mot nedbrytning.

Bygningsarven vår representerer en stor verdi i forhold til Norges identitet og kulturhistorie. Tømmerhusene gir et bilde av den norske byggeskikken og levemåten. Bygningssamlingene representerer derfor store kulturhistoriske verdier, blant annet de mest besøkte stavkirkene i landet.

Hva trenger vi for å unngå at publikum i framtida skal tilbys studier i forfall? Midler, kompetanse, samhandling og gode forvaltningsmodeller. Behovet for våre 1219 bygninger er ca. 300 millioner kroner. Dette er selvsagt mye penger, men overhodet ikke avskrekkende sett i lys av kulturinvesteringer på ti milliarder i Oslo til bla Operaen, Deichman, Nasjonalmuseet, Munch-museet og Nationaltheatret.

Museene har dyktige håndverkere som kan bidra til å ta vare på freda og verneverdige hus også utenfor museene. Oppland og Hedmark har til sammen nærmere 1000 av de 6000 freda husene i Norge. Museene bidrar med kompetanse og ressurser til bygningsvernrådgivere og kurs, og er viktige parter i arbeidet med å ta vare på freda hus i privat eie. Et løft med en tett kobling mellom museer, næringsliv og utdanningsinstitusjoner vil gi regionen en nødvendig kompetanseheving som også må bidra til å løfte det nasjonale nivået på bygningsforvaltning.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.