«Our Planet»

- Klimaet er ikke direkte årsak

Klippet av hvalrossen som faller fra en klippe og dør, har gått viralt. Likevel sier norsk polarforsker at dette ikke er nytt.

SJOKKERER: En scene fra Netflix-serien «Our Planet» viser hvor brutal naturen er, og har fått flere til å reagere. Video: Netflix / Ingebjørg Iversen Vis mer

En scene i Netflix' dokumentarserie «Our Planet» har den siste uken vekket sterke reaksjoner verden rundt. Scenen viser en hvalross som faller over kanten av en klippe. Den ramler så ned en svært bratt bakke på 80 meter, før den treffer steinstranda og dør.

Episoden tar for seg det dokumentaren hevder er flere enn 100 000 hvalrosser som har samlet seg på en russisk strand i ren desperasjon, fordi sjøisen blir tynnere og flytter seg mot nord.

- Dette er den sørgelige sannheten om klimaendringene. De hadde vært på isen hvis de kunne, sier serieprodusenten, Sophie Lanfear, til The Atlantic.

Dette har fått flere klimaskeptikere til å hevde at det er andre forklaringer på det som skjer i dokumentaren.

Flokker på titusenvis

Seniorforsker ved det Norsk Polarinstitutt, Christian Lydersen, har forsket mye på hvalross og andre sjøpattedyr dyr i Arktis.

- Det har vært normalt med store flokker på hvalrosser på land om somrene i dette området, sør for Beringstredet. Der har det vært isfritt om sommerperioden så lenge man kan huske, sier han til Dagbladet.

Han mener samtidig at isforholdene i områdene nord for Beringstredet derimot har endret seg mye de siste årene som følge av klimaendringene.

- Her brukte å være slik at hvalrossene kunne ligge spredt ut på isflak som lå over sokkelområdene, og da hvile på is og finne mat i sjøen under hvileplattformene. Nå ligger denne isen nord for sokkelkanten over dyphav, hvor hvalrossene ikke finner mat.

Lydersen sier det er derfor man kan finne titusenvis av hvalrosser på slike hvileplasser på land.

- Når det blir panikk i slike store grupper og alle styrter mot havet kan små unger bli knust, og dette skjer faktisk i så stor grad at det er bekymringsfullt.

- Et levende habitat

Ifølge The New York Times slo filmteamet i Netflix-dokumentaren seg sammen med naturvernorganisasjonen World Wide Fund for Nature, samt flere forskere, for å vise hvordan ulike økosystemer påvirkes av mennesker.

Produsent Sophie Lanfear sier til avisa at hun trålet seg gjennom alle relevante dokumentarer hun kom over under research-perioden – og ble sjokkert over at nesten ingen tok for seg sjøisen.

- Sjøisen er ikke bare et «stort ingenting». Det er et levende habitat. Når vi mister sjøisen, denne hvite speiloverflaten på planeten vår, mister vi et viktig skjold mot solenergien. Det er ikke bare farlig for dyrene som bor der. Det er farlig for oss, sier hun.

Lanfear var kjent med fenomenet i forkant av innspillingen, og visste at hvalrosser trekker mot klipper når isen forsvinner. Hun var likevel ikke forberedt på den hun og filmteamet så. Hun omtaler hvalross-scenen som det vanskeligste hun noensinne har bevitnet i løpet av karrieren sin.

- Ikke første gang

Seniorforsker ved det Norsk Polarinstitutt, Christian Lydersen, sier til Dagbladet at dette ikke er noe nytt fenomen.

- Jeg har tidligere sett filmer fra Round Island i Alaska hvor hvalross drysser ned fjellsidene. De både slår seg i hjel, skader seg og kan skade andre. Så det man ser i dette klippet har neppe noe direkte med klimaendringer å gjøre, sier Lydersen.

Han sier at vi ikke har noen forklaring på hvorfor hvalrossene begynner å bevege seg langt innover land og klatrer opp fjellsider, framfor å ligge i strandkanten for å fordøye mat.

- Det som skjer når de faller tror jeg er at dyrene ikke har noe forståelse av å «falle» i luft. De er vant til å dykke, og når de peker nesa nedover under vann så går det greit. Men her faller de og slår seg i hjel. Heldigvis er det ikke svært vanlig at dette skjer, sier han.