DEBATT

Debatt: Klimaendringer

Klimaet kan ikke vente

Det er de mest sårbare menneskene som rammes hardest om vi ikke stanser klimaendringene. Som utviklingsminister, vil jeg ha klima som topprioritet.

NORGE MÅ GÅ I BRESJEN: Det haster med å unngå at utviklingsland låses inn i fossil energi dersom vi skal unngå katastrofale klimaendringer som rammer de svakeste, skriver utviklingsminister Dag-Inge Ulstein. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NORGE MÅ GÅ I BRESJEN: Det haster med å unngå at utviklingsland låses inn i fossil energi dersom vi skal unngå katastrofale klimaendringer som rammer de svakeste, skriver utviklingsminister Dag-Inge Ulstein. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi lever i ei tid med enorme framskritt. Millioner har arbeidet seg ut av fattigdom. Barnedødeligheten har falt dramatisk. Stadig flere barn får gå på skole.

Hovedutfordringen er at noen faller utenfor. Innsatsen må økes for å inkludere og bekjempe diskriminering av sårbare grupper som etniske minoriteter, funksjonshemmede, og folk med en annen tro.

Men verden står overfor en trussel som kan gjøre det umulig for disse gruppene å arbeide seg ut av fattigdom: Dersom vi ikke klarer å stanse klimaendringene, vil framgangen snus til dramatisk tilbakegang.

Vi har begynt å merke klimaendringene her hjemme. I fjor opplevde vi både ekstremtørke og flom. Konsekvensene var tøffe for norske bønder. Men ingen menneskeliv gikk tapt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer