Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Klimapolitikk

Klimaet trenger en Dagfinn Høybråten

Hvem skal gjøre Norge til en foregangsnasjon innen klima og bærekraftig utvikling?

KAPPLØP: Hvem blir klimapolitikkens Dagfinn Høybråten? spør innleggsforfatteren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KAPPLØP: Hvem blir klimapolitikkens Dagfinn Høybråten? spør innleggsforfatteren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Meninger
SENTERLEDER: Nils Christian Stenseth, professor og senterleder, Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis (CEES), Institutt for biovitenskap, Universitetet i Oslo.
SENTERLEDER: Nils Christian Stenseth, professor og senterleder, Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis (CEES), Institutt for biovitenskap, Universitetet i Oslo. Vis mer

Norge trenger en tydeligere kunnskapsbasert klimapolitikk. Så godt som alle partier på Stortinget legger til grunn at vi mennesker har bidratt til den store hastigheten på dagens klimaendringer, et syn som er vitenskapelig meget godt forankret. Den sittende regjeringen følger en lang tradisjon i Norge, nemlig å basere politikken på foreliggende vitenskapelig kunnskap.

Ikke desto mindre er det viktig at politikerne viser tydelig – både gjennom praktisk politikk og i debatter i media og på andre arenaer – at de faktisk tar vitenskapens samlede resultater inn over seg. Det gjelder ikke minst når temaet er så vanskelig som utformingen av den klimapolitikk de enkelte partier vil forfekte.

I en kronikk i Aftenposten i sommer, sammenliknet undertegnede sammen med flere kolleger den rådende klimadiskusjonen med diskusjonen før vi fikk røykeloven: Et flertall av Norges befolkning var negative til røykeloven da den ble innført i 2004; i dag tas fordelene den fører med seg som en selvfølge. Dagfinn Høybråten var meget klar og tydelig i diskusjonene rundt behovet for en røykelov i Norge.

Nå er det klimaet som trenger en ny Dagfinn Høybråten som kan ta grep og få til en ambisiøs norsk klimapolitikk. På samme måte som vi gjorde i sommer, utfordrer jeg derfor «Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) til å bli klimaets Dagfinn Høybråten (KrF), og slik gjøre Norge til en foregangsnasjon innen klima og bærekraftig utvikling».

Jonas Gahr Støre og Erna Solberg: vil dere kappes om å bli klimapolitikkens Dagfinn Høybråten? Jeg regner med at det fram mot stortingsvalget vil være i deres interesse å være mest mulig tydelige: hvilke tiltak vil Høyre og hvilke tiltak vil Arbeiderpartiet spille inn for å få til en god nasjonal klimapolitikk – i den globale verden vi lever i? Og når dere samarbeider med andre partier – jeg tenker ikke minst på Høyres samarbeid med Fremskrittspartiet – hvordan skal dere få de partiene til å bli like tydelige? Hvordan vil dere forholde dere til Carl I. Hagen og andre som avfeier den foreliggende vitenskapelige kunnskapen?

Hvem av dere, Støre og Solberg, blir klimapolitikkens Dagfinn Høybråten?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling