KOMMENTARER

Klima:

Klimaflyktningene kommer

Det er allerede flere flyktninger som følge av klima, enn krig og konflikt. Ytre høyre må få hodet ut at FNs migrasjonsplattform, og begynne å følge med på klimaforhandlingene, skriver Geir Ramnefjell.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Klima er en av vår tids hovedutfordringer» (Siv Jensen, torsdag i Finansdepartementet)

Siv Jensen mottok torsdag denne uka rapporten fra Klimarisikoutvalget, som vi har omtalt på kommentarplass flere ganger denne uka. Hun kom for seint til overleveringen, og gikk tidlig, men den korte stunden hun var der kom hun med noen få, velvalgte ord, blant annet sitatet som innleder denne kommentaren.

Frp’s hærfører stiller seg dermed bak offisiell politikk. Norge – inkludert Frp’s finansminister - anerkjenner vitenskapelig konsensus om at klimaendringene er en eksistensiell trussel. Takk og lov!

Men i kulissene er det mer frynsete. Utover på ytre høyre fløy i Norge og i andre land, dyrkes to politiske standpunkter som ikke har logisk sammenheng: Stor motstand mot innvandring, og mot klimatiltak. Den manglende evnen til å se de to sakene i sammenheng, er merkelig.

Hør mer om hvordan klimaendringer driver mennesker på flukt:

Det har lenge vært kjent at klimaendringer vil føre til økte flyktningestrømmer. Nå slår spådommene til. En ny rapport fra American Meterological Society sier at ekstremværet vi har sett de siste par årene, stemmer med anslagene i den første rapporten fra FNs klimapanel i 1990. Klimaendringene er her, og vi ser resultatene: I 2017 ble 16,2 millioner mennesker tvunget på flukt på grunn av krig og konflikt, mens 18 millioner måtte flykte på grunn av klimarelatert vær. Det siste tallet inkluderer ikke de som har flyktet over landegrensene. Altså er den reelle forskjellen mellom de som må flykte på grunn av klima, mot de som må flykte på grunn av krig og konflikt, enda større.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer