DEBATT

Debatt: Striden i SV

Klimakampen trenger grønn industri

Friere markedsflyt av norsk kraft til EU kan være katastrofal klimapolitikk.

Det er bra for venstresida at striden om Norges viktigste fornybare ressurs løftes på SVs landsmøte, skriver Magnus E. Marsdal. De to kandidatene til valget som nestleder i helga, Torgeir Knag Fylkesnes og Kari Elisabeth Kaski, har ulikt syn på kraftkablene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Det er bra for venstresida at striden om Norges viktigste fornybare ressurs løftes på SVs landsmøte, skriver Magnus E. Marsdal. De to kandidatene til valget som nestleder i helga, Torgeir Knag Fylkesnes og Kari Elisabeth Kaski, har ulikt syn på kraftkablene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Striden om nye utenlandskabler og fri markedsflyt av norsk vannkraft til EU, knyttes nå til kampen om nestledervervet i SV. Den skal jeg ligge unna. Men jeg vil rydde litt i tanken om at «industri» står mot «klima», som ser ut til å forvirre debatten.

Deler av miljølobbyen, med Zero i spissen, argumenterer hardt for å bygge stadig flere utenlandskabler for fri markedsflyt, slik at Norge kan være et «grønt batteri» for EU. Som Manifest Tankesmie viser i et nytt notat, kan «det grønne batteriet» ha gått ut på dato allerede.

At «batteriet» likevel fremmes som klimapolitisk strategi, kan ha sammenheng med at forskningen som støtter ideen i stor grad er finansiert av dem som vil tjene milliarder på å importere høye strømpriser gjennom mer uhindret markedsflyt: kraftprodusentene.

Kritikerne av nye utenlandskabler synes å sette hensynet til den kraftforedlende industrien i Norge først. De samme prisøkningene som vil gi milliarder i profitt for krafteksportørene, kan nemlig bety døden for kraftforedlende industri. Flere medier framstiller dermed dette som en strid mellom «klimahensyn» og «industri». Denne misforståelsen kan få svært uheldige utslag, for både klimakampen og industrien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer