Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Klimakrisen:

Klimakrisen er aldri så skremmende som på kino

Hva er det med klimadokumentarene?

KLIMAKAMERATER: I hans nye film får vi blant annet være med når tidligere visepresident og Nobelprisvinner Al Gore treffer på den kanadiske statsministeren Justin Trudeau under klimatoppmøtet i Paris. Foto: Paramount / NTB scanpix
KLIMAKAMERATER: I hans nye film får vi blant annet være med når tidligere visepresident og Nobelprisvinner Al Gore treffer på den kanadiske statsministeren Justin Trudeau under klimatoppmøtet i Paris. Foto: Paramount / NTB scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Neste generasjon vil være berettiget til å se tilbake på oss og spørre: Hva tenkte dere? Kunne dere ikke høre hva forskerne sa? Kunne dere ikke høre hva moder jord skrek mot dere?» Al Gores tordenrøst er egnet til å sette skam i hvem som helst.

I hans nye film, «En ubehagelig oppfølger», minnes vi igjen på at vi står midt i en klimakrise. Filmen, som har norgespremiere i dag, er oppfølgeren til den Oscar-vinnende «En ubehagelig sannhet» fra 2006, og plukker opp trådene fra forrige gang.

Vi tas med til isbreer på Grønland som smelter i et enda mer eksplosivt tempo, et oversvømt Miami og får se kart og grafer som viser temperaturutvikling og hva den betyr for alt fra spredning av Zika-viruset til styrken på orkaner.

Slik går den rett inn i trenden Al Gore selv var med å sette i gang med forløperen i 2006. Gjennom å vise fram levende eksempler på klimaendringenes konsekvenser og popularisere statistikk og viten hentet fra klimaforskernes tykke rapporter, er klimadokumentarer som denne blitt en viktig bindeledd mellom klimaforskningen og folk flest.

Og særlig gjennomslagskraft har de når kjente fjes som Al Gore stiller opp. En annen som har brukt av sin tid og innflytelse de siste åra for å fronte klimasaken via lerretet er Leonardo DiCaprio.

Helt siden han for ti år siden lagde dokumentaren «Ellevte time» har han bidratt hyppig på å løfte fram klimakrisen. Mest kjent er fjorårets «Før syndefloden», som særlig har gått sin seiersgang på internett, med flere titalls millioner visninger.

Populær har også dokumentaren «Cowspiracy» blitt, en annen produksjon DiCaprio har vært involvert i. Slik «En ubehagelig sannhet» vekket klimaengasjement verden over for elleve år siden, har «Cowspiracys» framstilling av industriell kjøttproduksjons bidrag til global oppvarming de siste åra fått folk til å kutte ned på kjøttspisingen, eller å kutte det helt ut.

Men hvorfor har nettopp klimadokumentarene blitt det som virkelig får oss til å se rekkevidda av vår tids største utfordring? Burde vi ikke alle ha tatt den innover oss for lenge siden?

Trolig ligger det et udekket behov for informasjon bak. Vi vet at den er der, men har likevel ikke et forhold til de konkrete konsekvensene av klimakrisen. Dette behovet svarer klimadokumentarene på, og det på en måte som passer både oss og klimautfordringene godt.

Med både plassen og de visuelle virkemidlene som trengs for å formidle den omfattende og komplekse krisen på en konkret og forståelig måte, stjeler de oppmerksomheten vår i den halvannen timen som trengs.

Så, er du en av dem som vet at undergangen er nær, men fortsatt er litt usikker på hvorfor og hvordan den kommer? Hva med en tur på kino i helga?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!