Klimaks med 105 musikere

«Et gjennomsnitts samleie varer i 3 minutter og 16 sekunder. Ravels «Bolero» varer i 16 minutter,» reklamerer Oslo-Filharmonien. I morgen kveld kan det gå hardt for seg i Oslo Konserthus.

Det er selvfølgelig den berømte samleiescenen fra filmen «Drømmekvinnen 10» med Dudley Moore og Bo Derek som har stigmatisert Ravels mesterverk for en hel kinogenerasjon i all framtid. Og for å nå ut til de samme publikummerne, i sin vervingskampanje Concerto Grosso, har Oslo-Filharmonien tatt i bruk uventede virkemidler for å få dem til konsertsalen.

I store annonser i riksaviser ser en ung, hipp kvinne tankefullt ut av høyre billedkant og har våte drømmer om dynamikken i Ravels komposisjon. Aftenens dirigent Iona Brown bare ler når hun hører om annonsen.

Berømt lenge

- Ja, jeg har ikke hørt om den før nå. Den høres ganske morsom ut. Men hvordan de markedsfører konserten er ikke mitt bord. Jeg har også sett denne filmen, men må jo si at «Bolero» var svært berømt lenge før den kom. Det er et utrolig flott stykke. Det var det verket Ravel var mest fornøyd med selv også. Men det er vanskelig, klimaks må ikke komme for tidlig, sier Brown så vi rødmer.

Iona Brown tør være et kjent navn for norske konsertgjengere. I 19 år har hun vært kunstnerisk leder for Det Norske Kammerorkester. I tillegg har hun selvfølgelig sin berømte karriere med et av verdens fremste ensembler, St. Martin-in-the-Fields i London.

Liten forskjell

- Du har opptrådt i Norge i 19 år. Hvorfor har det ikke blitt noe med Oslo-Filharmonien før nå?
- Det har jeg aldri ventet meg heller. Det er først de siste åra jeg har begynt å dirigere for fullt.

- Er det en stor overgang å dirigere et symfoniorkester med 105 musikere mot en gruppe på kanskje 20?
- Det er forbausende liten forskjell. Det er de samme musikalske prinsippene som rår. Du må ha intonasjon, frasering, dynamikk, ensemble, «beauty of sound» og balanse. Men det er ikke vanskelig å dirigere et orkester som Oslo-Filharmonien. De har en utrolig god disiplin.

I tillegg til Ravel oppføres også Elgars «Syden», Brittens «Young Person's Guide to the Orchestra» og sanger av Henri Duparc med tyske Petra Lang som solist.

DEBUT: Iona Brown leder Oslo-Filharmonien for første gang i morgen. Bolero er klimaks under konserten.