Klimaløsningen ligger til venstre, Jens!

Siden 2007 har klimabevisstheten sunket. Folk tenker omtrent slik: Siden ingenting blir forandret kan dette umulig være verdens største problem!

BÆREKRAFTIG: «Kortsiktige kapitalinteresser må vike, slik at demokratiet kan ta styringa og sikre en bærekraftig politikk», skriver artikkelforfatterne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BÆREKRAFTIG: «Kortsiktige kapitalinteresser må vike, slik at demokratiet kan ta styringa og sikre en bærekraftig politikk», skriver artikkelforfatterne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Debattinnlegg

I 2007 var klimaspørsmålet et av de mest debatterte i offentligheten, og Jens Stoltenberg holdt en rørende tale hvor han sa at klimaendringene er det største problemet vi står ovenfor. På samme tidspunkt var bevisstheten og interessen for klima blant folk flest ekstremt høy. Men hva er det folk har opplevd i årene siden? Jo, hverdagen er helt lik. Ingenting er egentlig forandret. Bortsett fra at det er storflom mye oftere. Men det er jo bare tilfeldigheter. Eller?

Siden 2007 har klimabevisstheten sunket. Folk tenker omtrent slik: Siden ingenting blir forandret kan dette umulig være verdens største problem! Men klimaendringene har ikke blitt mindre farlige eller mindre reelle siden 2007. Nå er vi nødt til å spørre oss hva slags verden vi vil overlate til barna våre.For hva er det som skjer? Trass i alt pratet, og hva vi lovte gjennom Kyoto-avtalen, har norske klimagassutslipp økt med 5,8 % siden 1990. I samme periode har Sverige redusert med mer enn dette, så det er ikke umulig.

Som et systemkritisk parti mener vi at markedsmekanismer ikke kan løse klimakrisen. Noen hevder at det er demokratiet sin skyld at vi ikke klarer å gjøre noe med miljøproblemene. Vi tror heller at det er det økonomiske systemet som gjør klimahandling vanskeligere. Den sittende regjeringa gjør ikke nok, men det er naivt å tro at de borgerlige partiene vil kunne gjøre det bedre. De tror at klimakvoter og skattelette til storselskaper er veien å gå, mens vi mener klimaløsningen ligger til venstre for dagens regjering. Det innebærer først og fremst to ting: Ikke stol på markedet, og se klima og arbeidsliv i sammenheng.

I rapporten «Fornybar framtid» har Rødts klima- og næringspolitiske utvalg, i samarbeid med fagbevegelsen og miljøbevegelsen, vist hvordan vi kan kutte norske klimagassutslipp med 40 prosent innen 2020, og samtidig skape nye arbeidsplasser i industri og næringsliv. Vi er for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, og vil gradvis stanse all norsk produksjon av fossile brennstoff. Vi vil heller ikke åpne andre viktige områder for oljeleting, slik som Barentshavet og Jan Mayen. På verdensbasis økte subsidiene til fossil energi med 30 prosent i 2011, og er nå seks ganger så høye som subsidiene til fornybar energi. Også her er Norge, med den rødgrønne regjeringa i spissen, en absolutt versting.

En ny rapport viser at norsk oljeindustri totalt subsidieres med 25 milliarder kroner, samtidig som for eksempel solcellebedriften REC måtte legge ned uten at regjeringa løfta en finger for å hjelpe til. Regjeringa legger til rette for oljeutvinning, og gjør fornybar energiproduksjon vanskeligere. Dette er realiteten, for selv om enkelte politikere kanskje vil få til ting på klimafronten, så er oljelobbyen svært mektig i Norge, og det kan være vanskelig å stå imot presset. Kortsiktige kapitalinteresser må vike, slik at demokratiet kan ta styringa og sikre en bærekraftig politikk. Første skritt mot dette er å få miljøpartiet Rødt inn på Stortinget fra høsten av.

Debattinnlegget er skrevet av Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, og Lene Liebe Delsett, nestleder i Natur og Ungdom 2007-2009, listekandidat for Rødt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.