DEBATT

Klimameldingen:

Klimamelding uten mål og mening

For første gang behandler vi en klimamelding blottet for konkrete nasjonale mål og ambisjoner, og uten nye tiltak og virkemidler som får ned utslippene.

ANSVARLIG: Etter at Venstre i januar i år trådde inn i regjering, har klima- og miljøminister Ola Elvestuen overtatt ansvaret for regjeringens klimamelding. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ANSVARLIG: Etter at Venstre i januar i år trådde inn i regjering, har klima- og miljøminister Ola Elvestuen overtatt ansvaret for regjeringens klimamelding. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen leverer klimameldinger til Stortinget uten mål og mening. Men proposisjonene fra oljeministeren derimot! Svære oljeutbygginger fyrt med gasskraft, og rause utslipp av klimagasser.

Nå sist utbyggingen av Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Utbyggingen er ikke godkjent av Stortinget, men oljedirektørene har allerede inngått kontrakter for flere milliarder kroner.

Slik kan klimapolitikken anno 2018 oppsummeres.

Verden har allerede funnet mer olje, kull og gass enn vi kan forbruke om vi skal redde klimaet. Da må vi bort fra oljealderen. Bare nullutslipp er godt nok for framtida. Vi trenger en ny klimapolitikk nå.

Men hvordan svarer regjeringen på den utfordringen? Jo, ved for første gang i historien å legge fram en norsk klimamelding blottet for konkrete nasjonale mål og ambisjoner, uten nye tiltak og virkemidler som får ned utslippene av klimagasser.

Det er et veldig dårlig utgangspunkt for å lage gode klimaforlik i Stortinget, der klimakutt må gjennomføres med bred støtte. Hvis Stortingsmelding 41 er svaret – hva var da spørsmålet? Kanskje det var: «Hvordan kan Norge fortsette å fremstå som ambisiøs uten å gjøre noe?»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer