Klimaopprør i regjeringen

Statsministeren forsøker å kvele klimaministerens nye baby ved fødselen. Sånt blir det bråk av.

IKKE FÅTT MED SEG: «Folk må ta inn over seg at vi skal slutte helt med fossile drivstoff», sa Elvestuen til Dagbladet denne uka. Han burde kanskje sjekket med Erna Solberg om hun også hadde tatt det inn over seg. Foto: NTB Scanpix
IKKE FÅTT MED SEG: «Folk må ta inn over seg at vi skal slutte helt med fossile drivstoff», sa Elvestuen til Dagbladet denne uka. Han burde kanskje sjekket med Erna Solberg om hun også hadde tatt det inn over seg. Foto: NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Et av verdens mest ambisiøse klimamål var ikke mer enn et knapt døgn gammelt. Det ble erklært ikke levedyktig, og ble forsøkt begravet av statsministeren i en lite høytidelig seremoni i NRKs «Politisk kvarter» i går morges.

Manøveren til Erna Solberg er nesten like oppsiktsvekkende som klimaminister Ola Elvestuens opprinnelige utspill i Dagbladet dagen før. Der sa han blant annet: «Folk må ta inn over seg at vi skal slutte helt med fossile drivstoff. Fra motorsaga til cruiseskipet. Alt må vekk. Ikke til 2030, men til 2050».

Han burde kanskje sjekket med Erna Solberg om hun også hadde tatt det inn over seg.

Vår sak med Ola Elvestuen ble en av de mest leste sakene på Dagbladet.no denne uka, ikke uten grunn. Den politikken Elvestuen gjerne vil banke gjennom i Stortinget, er en revolusjon. Han vil at praktisk talt alle utslipp i Norge skal være borte i 2050. Alt fra biler til industriproduksjon til oljeutvinning – alt må foregå uten utslipp. Det er rett og slett en annen verden, og den er bare 31 år unna. I 2050 skal det stort sett bare være husdyra som slipper ut klimagasser, sa Elvestuen til oss.

Det oppsiktsvekkende med dette er ikke bare konsekvensene, det er også det politiske bakteppet. Elvestuen mener han har dekning for dette i regjeringsplattformen som Høyre, Frp, Venstre og KrF ble enige om i januar. Der står det at Norge skal bli et «lavutslippssamfunn i 2050, hvor klimagassutslippene reduseres med 90-95 prosent». Men den vanlige tolkningen av dette har vært at deler av kuttene kunne tas gjennom kvotekjøp i utlandet.

Derfor ble vår journalist ganske overrasket da Elvestuen denne uka fortalte om sin tolkning av dette.

Og det er jo litt rart at klimaministeren har gått rundt med sin egen tolkning i fem måneder, om en av verdens mest ambisiøse klimamål, uten å kommunisere det til omverdenen.

Dette luktet selvsagt trøbbel lang vei.

SKEPTISK: Venstre-leder Trine Skei Grande vil ikke åpne for moms på elbiler i busjettforhandlingene i høst. Fredag ville statsminister og Høyre-leder Erna Solberg si noe annet enn at de fire partilederne snakker sammen. Reporter/video: Mats Rønning Vis mer

Erna Solbergs og Høyres posisjon er at Norge må planlegge for at nesten alle norske utslipp må være borte i 2050, blant annet fordi det er usikkert om det da vil finnes tilgjengelige kvoter å kjøpe i utlandet. Men de vil ikke låse seg til planen – fordi det er vanskelig å vite hvordan verden og teknologien ser ut om 31 år.

Er ikke det nesten det samme som Elvestuen sier? Nei.

Det er flere viktige forskjeller mellom hva de to legger opp til. FNs 1,5-gradersrapport fra i fjor høst slo fast at dersom vi skal unngå en lang rekke katastrofale konsekvenser av global oppvarming, må verdens samlede utslipp av CO2 være «netto null» i 2050. Det betyr at verden uansett skal kvitte seg med alle utslipp. Det er en veldig enkel ting å fortelle, og lett å forstå. Dermed blir det også lettere for folk og bedrifter å planlegge. Hvis alle får den samme beskjeden: alt skal vekk, trenger ikke noen gå rundt å lure på om de er den heldige industrisektoren eller interessegruppen som vil slippe unna det strenge nullutslippsmålet. Det er bare kua som kan puste lettet ut.

Dermed er målet også kontroversielt, fordi alle som helst ikke vil kutte all utslipp - oljeindustrien og andre – vil gjøre alt de kan for å gjøre strikken slakkere. Høyre og Erna Solberg kommer dem i møte. Elvestuen setter foten ned.

Det kan virke rart å legge så mye vekt på noe som ligger så langt fram i tid. På et vis er det riktig. Det viktigste er selvsagt de konkrete planene for utslippskutt som vi legger her og nå, og her har regjeringen satt i gang en god del. Likevel er denne uenigheten helt grunnleggende. Den framtida som vi må planlegge for, er ikke så langt unna. Den er dessuten så fundamentalt annerledes, at omstillingen med å komme dit haster voldsomt. Elvestuen vil gi denne utviklingen et kraftig spark bak. Solberg vil fortsette å gi den et mykt dytt.

Når statsministeren skyter ned et utspill fra en av sine ministere, er som regel forslaget dødt. Det pikante her er at Venstre ikke gir seg. Ola Elvestuen fastholdt utover dagen i går tolkningen sin, og fikk klar støtte fra partileder Trine Skei Grande. Igjen er det uenighet om hvordan Granavolden skal tolkes. Det er ikke bare bompengesaken Erna må finne ut av i sommer, hun må også finne en vei ut av dette. Og i denne saken har hun gjort seg selv til motpart, ikke Frp.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.