KOMMENTARER

Klimapanelet er noen av vår tids største helter

Nå vet vi i praksis alt vi trenger å vite for å stoppe katastrofale klimaendringer.

ÅRLIGE FLOMMER: Dette bildet fra 2005 viser et område i New Orleans som ble rammet av oversvømmelse etter orkanene Katrina og Rita. Klimapanelet lanserte i dag en rapport som forteller at det som tidligere var hunderårsflommer langs verdens kystområder, vil være årlige fenomener fra 2050. Foto: Robyn BECK / AFP
ÅRLIGE FLOMMER: Dette bildet fra 2005 viser et område i New Orleans som ble rammet av oversvømmelse etter orkanene Katrina og Rita. Klimapanelet lanserte i dag en rapport som forteller at det som tidligere var hunderårsflommer langs verdens kystområder, vil være årlige fenomener fra 2050. Foto: Robyn BECK / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det siste året har FNs klimapanel levert ikke mindre en tre spesialrapporter. Det er enorme forskningsprosjekter, satt sammen av vitenskapsfolk over hele verden, kvalitetssikret og publisert med godkjenning av FNs medlemsland tilslutt. De er vår tids viktigste dokumenter, og apparatet som står bak dette arbeidet er noen av de største heltene i vår tid. Rapportene leverer kunnskapsgrunnlaget for å kunne forstå og takle vår tids viktigste utfordring. På mange måter er de den helt grunnleggende dreieboka for hvordan vi må innrette samfunnsutviklingen i verden fra nå, og ut dette århundret.

Den første var 1,5-gradersrapporten, som fortalte oss hva som er forskjellen på hvordan verden vil se ut dersom vi stopper oppvarmingen ved 1,5 grader, i forhold til 2 grader. Hovedpoenget var at det spiller en svært stor rolle; mindre havstigning, mindre ekstremvær, mindre kritisk vannmangel, korallrev har en mulighet til å overleve osv. Den var viktig, fordi den understreket og ga legitimitet til at forhandlerne i forbindelse med Parisavtalen flyttet det politiske målet om maksimal temperaturstigning fra 2 til 1,5 grader. Forankringen var sikret, og klimapanelet kunne bevege seg videre til de konkrete utfordringene - delt opp i to ulike rapporter: Land, og hav.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer