Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Klimapoenget som forsvant

Ingress

Meninger

I en ny studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature anslås det at gjennomsnittstemperaturen på jorda vil stige med fire grader fram mot 2100. Årsaken er færre, og dermed mindre beskyttende, skyformasjoner på grunn av høyere temperaturer. Det er ikke et worst case-scenario, og ligger godt over togradersmålet. Verden er på full fart inn i en alvorlig klimakrise, og er vår tids kanskje mest presserende politiske utfordring.

Da er det underlig at statsminister Erna Solberg ikke finner det aktuelt å ta opp dette i sin nyttårstale. Jens Stoltenberg var raskt på pletten med å påpeke mangelen. Den nyutnevnte FN-spesialutsendingen for klima har selv vært påpasselig med å sneie innom temaet i sine taler, med et herostratisk berømt utslag i 2007 da månelandingen på Mongstad ble lansert. Et bedre eksempel på at ord betyr mindre enn handling, skal man lete lenge etter.

Likevel er det påfallende hvordan klima har sunket i politisk verdi hos de borgerlige etter at valgseieren var sikret. Miljø var ikke med blant regjeringens hovedsaker i regjeringsplattformen, ble ikke nevnt i oppsummeringen før jul - og de blåblå har ennå til gode å komme med et klart og tydelig nytt klimapolitisk initiativ. Det er skuffende, med tanke på at de borgerlige i opposisjon bygget opp en troverdig og interessant politikk på området - mer offensiv enn den Stoltenberg-regjeringen klarte utvikle.

Det er enklest å tenke fritt og radikalt i opposisjon, og den deprimerende konklusjonen er vel at det i særlig grad gjelder miljøpolitikk. Hvis regjeringen trenger inspirasjon, kan den gjerne lese den alternative nyttårstalen til finansministerens søster, generalsekretær Nina Jensen i World Wildlife Fund (WWF). Hennes første oppfordring er at Norge må sette kursen mot fornybarsamfunnet. Det er en ambisjon som rommer to viktige poenger: vi må redusere oljeutvinningen, og gå vekk fra oljeleting i sårbare områder. Vi må samtidig satse mer på fornybar energi - globalt investeres det nå mer fornybart enn fossilt. Dette burde være et selvsagt satsingsområde for en regjering som tar mål av seg å redusere todelingen av økonomien, og gi Norge flere bein å stå på når oljealderen går mot slutten.

Det burde være en smal sak å formulere noen spennende tanker om dette i statsministerens nyttårstale. La oss håpe det var en forglemmelse.