Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Palmeolje i biodrivstoff:

Klimapolitikk dynket i palmeolje

Regjeringen må kaste ut palmeoljen fra biodrivstoffsatsingen.

NEDBRENT: Regjeringens regnestykker baserer seg på tall der palmeolje dyrket på nedbrente regnskogsarealer i Indonesia er den samme som klimaeffekten av å dyrke raps på brakklagt jordbruksland, skriver artikkelforfatteren. Foto: AFP photo / NTB scanpix
NEDBRENT: Regjeringens regnestykker baserer seg på tall der palmeolje dyrket på nedbrente regnskogsarealer i Indonesia er den samme som klimaeffekten av å dyrke raps på brakklagt jordbruksland, skriver artikkelforfatteren. Foto: AFP photo / NTB scanpix Vis mer
Meninger

«Palmeolje er en vegetabilsk olje som utvinnes av oljepalmetreet. Årlig hogges og brennes enorme områder med regnskog for å plante oljepalmer. Etableringen av oljepalmeplantasjer er i dag den største trusselen mot regnskogen i Sørøst-Asia, spesielt i Indonesia og Malaysia.»

Disse kloke ordene er det ikke jeg som har skrevet, men en samlet energi- og miljøkomité på Stortinget, og det ble skrevet i fjor. En av stortingsrepresentantene som var blant forfatterne av teksten er i dag klima- og miljøminister, Ola Elvestuen fra Venstre. Ellers i komiteen fant man fire stortingsrepresentanter fra Høyre og to fra Fremskrittspartiet.

Alle partiene på Stortinget erkjenner altså at palmeoljemarkedet slik det fungerer i dag, er en trussel mot regnskogen i Sørøst-Asia. Derfor ba flertallet på Stortinget regjeringen om å kaste ut palmeolje fra offentlige anskaffelser. Flertallet på Stortinget ba også regjeringen om å vurdere handlingsrommet for ulike virkemidler, som avgifter og regelverk, for å fremme bruk av bærekraftig biodrivstoff.

Stortinget ba også regjeringen undersøke om det var mulig å utvikle en bransjeavtale der palmeoljen kastes ut av drivstoffet. Det kan ikke være umulig å få det til. For to av de fire store drivstoffkjedene i Norge bruker ikke palmeolje. Det er Esso og Shell som selger palmeolje i Norge.

Nå har det gått et år siden Stortinget ba om tiltak for å kaste ut palmeoljen. Alt som har skjedd siden den gang er en kraftig økning av bruken av palmeolje i norsk drivstoff. Det stikk motsatte av hva et enstemmig Storting ba om er det regjeringen har gjort.

Regjeringens klimapolitikk er dynket i palmeolje, regnskogsødeleggelse og økte klimagassutslipp. Det er rett og slett uholdbart. Palmeoljen må bort.

I dag er regjeringen mest opptatt av å fortelle hvor vanskelig det er å fase ut palmeolje. Men California har laget omfattende reguleringer på bruken av palmeolje i biodrivstoff. Kan California, burde Norge også kunne, dersom viljen er der. Så hevder regjeringen at EUs regelverk gjør det vanskelig å hindre palmeoljen. Men yndlingsfortellingen til regjeringen ellers er jo at EU visstnok tvinger Norge til å følge en offensiv klimapolitikk. Da kan det umulig være sant at EU faktisk nekter Norge å fase ut miljøfiendtlig palmeolje. Regjeringen må i det minste prøve.

Regjeringen prøver å overbevise oss gjennom regnestykker at klimaeffekten av palmeoljebruken er positiv. Her baserer de seg på tall der palmeolje dyrket på nedbrente regnskogsarealer i Indonesia er den samme som klimaeffekten av å dyrke raps på brakklagt jordbruksland. Det er ikke særlig troverdig, og det vet nok regjeringen selv.

Transportsektoren er den sektoren i Norge som er aller mest avhengig av fossil energi. Fossil energibruk er hovedårsaken til de menneskeskapte klimaendringene.

Det er helt avgjørende for klimapolitikken at den fossile energien i transportsektoren fases ut. Vi må derfor kutte energibruken i transportsektoren, og vi må elektrifisere slik at vi går over til utslippsfrie energibærere. Bioenergien har også en rolle i en overgangsfase. Men klimapolitikken må også stille krav til den fornybare energibruken. Klimapolitikken kan ikke bidra til ødeleggelse til regnskogen, og slik bidra til menneskeskapte klimaendringer. Det var jo problemet man skulle løse.

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Terje Halleland sa på Dagsnytt 18 den 8. mai at Norge ikke kan føre en klimapolitikk som ødelegger regnskogen.

SV foreslo i fjor at regjeringen burde utrede en palmeoljeavgift slik at den ble mulig å innføre det i løpet av 2018. Men i fjor syntes regjeringspartiene Høyre og Frp at dette var en dum idé. Hadde Frp og regjeringen hørt på SV i fjor kunne vi fått flertall for forslaget og vært en god del nærmere en løsning nå.

Isteden sitter altså regjeringen her, med en klimapolitikk avhengig av et palmeoljemarked som ødelegger regnskogen. Det er ikke for sent å snu. Alternativet er ikke å gå tilbake til fossilt drivstoff, men å føre en klimapolitikk som faktisk kutter utslipp.

Derfor gir vi Frp og regjeringen en ny sjans. Vi vil igjen foreslå en egen avgift på palmeolje. Så får vi se om de mener alvor eller om det er tomt prat.

Hvem vet, kanskje klima- og miljøminister Ola Elvestuen til og med kan bli enig med stortingsrepresentant Ola Elvestuen om at dette problemet må løses.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media