DEBATT

Palmeolje i biodrivstoff:

Klimapolitikk dynket i palmeolje

Regjeringen må kaste ut palmeoljen fra biodrivstoffsatsingen.

NEDBRENT: Regjeringens regnestykker baserer seg på tall der palmeolje dyrket på nedbrente regnskogsarealer i Indonesia er den samme som klimaeffekten av å dyrke raps på brakklagt jordbruksland, skriver artikkelforfatteren. Foto: AFP photo / NTB scanpix
NEDBRENT: Regjeringens regnestykker baserer seg på tall der palmeolje dyrket på nedbrente regnskogsarealer i Indonesia er den samme som klimaeffekten av å dyrke raps på brakklagt jordbruksland, skriver artikkelforfatteren. Foto: AFP photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Palmeolje er en vegetabilsk olje som utvinnes av oljepalmetreet. Årlig hogges og brennes enorme områder med regnskog for å plante oljepalmer. Etableringen av oljepalmeplantasjer er i dag den største trusselen mot regnskogen i Sørøst-Asia, spesielt i Indonesia og Malaysia.»

Disse kloke ordene er det ikke jeg som har skrevet, men en samlet energi- og miljøkomité på Stortinget, og det ble skrevet i fjor. En av stortingsrepresentantene som var blant forfatterne av teksten er i dag klima- og miljøminister, Ola Elvestuen fra Venstre. Ellers i komiteen fant man fire stortingsrepresentanter fra Høyre og to fra Fremskrittspartiet.

Alle partiene på Stortinget erkjenner altså at palmeoljemarkedet slik det fungerer i dag, er en trussel mot regnskogen i Sørøst-Asia. Derfor ba flertallet på Stortinget regjeringen om å kaste ut palmeolje fra offentlige anskaffelser. Flertallet på Stortinget ba også regjeringen om å vurdere handlingsrommet for ulike virkemidler, som avgifter og regelverk, for å fremme bruk av bærekraftig biodrivstoff.

Stortinget ba også regjeringen undersøke om det var mulig å utvikle en bransjeavtale der palmeoljen kastes ut av drivstoffet. Det kan ikke være umulig å få det til. For to av de fire store drivstoffkjedene i Norge bruker ikke palmeolje. Det er Esso og Shell som selger palmeolje i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer