Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Klima

Klimapolitikk virker – derfor trenger vi mer!

Vi trenger en satsing på nullutslippsskip og -tungtransport.

PÅ STRØM: Stortinget har vedtatt at fergetransporten i Norge skal elektrifiseres. Foto: NTB Scanpix
PÅ STRØM: Stortinget har vedtatt at fergetransporten i Norge skal elektrifiseres. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Regjeringen la i forrige uke fram framskrivninger for norske klimagassutslipp fram mot 2030. De viser at klimapolitikk faktisk virker. Og at vi trenger mye mer klimapolitikk for å nå målene.

Mange har vært kritiske til realitetene i framskrivningene. Men la meg forsvare regjeringen, KrF og Venstre litt ved å vise til at det er Finansdepartementets prognosemakere som står bak, og de er i sin natur meget konservative. De tillegger det liten vekt at verden endrer seg, og virkemidler som er vanskelig å anslå effekten av telles ikke. Noen eksempler på det:

ZERO: Marius Holm.  
ZERO: Marius Holm.   Vis mer

Finansdepartementet anslår at halvparten av bilsalget i 2030 er elbil. Det er oppunder 20 prosent allerede, og ventes å eksplodere neste år når vi får bedre elbiler. Men siden det ikke er helt sikkert, er prognosemakerne forsiktige.

Stortinget har vedtatt forbud mot fossil fyring, også spisslast. Men siden det siste ikke er vedtatt formelt, telles det ikke med av Finans. Forbud mot bruk av fossil fyringsolje vil kutte utslippene med 340.000 tonn CO₂ årlig, hvorav 90.000 tonn er fra spisslast.

Stortinget har også vedtatt at fergetransporten i Norge skal elektrifiseres, og nylige fergeanbud fra Hordaland fylkeskommune vil gjøre at nesten all fergetrafikken i fylket elektrifiseres. En elektrifisert fergeflåte kan gi årlige utslippsreduksjoner på opp mot 400.000 tonn CO₂. Men denne effekten telles heller ikke.

Enova deler ut milliarder til klimatiltak i industri og transport. Kanskje vi lykkes med å erstatte kull med hydrogen i Tyssedal? Kanskje vi lykkes med å kutte utslipp i solcelle- og silisiumindustrien? Virkemidlene er på plass, men suksess avhenger av både virkemidler, prosjektutvikling og private investeringer. Hva tror Finansdepartementet? De tror ingen ting, før investeringsbeslutning er tatt. Dermed er det vanskelig å spore effekten av to av de viktigste klimavirkemidlene i prognosen.

Vi kan uansett være ganske sikre på at det trengs mer klimapolitikk for å nå både korte og lange mål.

Vi trenger en satsing på nullutslippsskip og -tungtransport, og bør ta globalt ansvar for utvikling av nullutslippsløsninger i noen industrigrener. Vi må utvikle bærekraftig biodrivstoff, vi må gjøre fossile biler dyrere slik at elbil tar hele nybilsalget raskt. Vi bør investere fornybart i stedet for fossilt, i den delen av energimarkedet som har tosifret vekst framfor den som gradvis skal krympe.

Klimajobben er på ingen måte gjort.