Klimaproblemet og det totalitære

MILJØ: Hvis vi skal unngå den totalitære fella, hvor klimaforskeren blir økoprofet, trenger vi nyanser heller en «klimakrise».

KRISE: Ikke bare i miljøbevegelsen, men også i klimaforskningen og i klimabyråkratiet finnes det krisemaksimering og selvtilfredsehet, skriver Lars Risan. Foto: Wikimedia Commons.
KRISE: Ikke bare i miljøbevegelsen, men også i klimaforskningen og i klimabyråkratiet finnes det krisemaksimering og selvtilfredsehet, skriver Lars Risan. Foto: Wikimedia Commons. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Globale klimaendringer er på et merkelig vis ikke et politisk tema i Norge, ikke et tema hvor faktiske interesser står på spill, og hvor vanskelige valg fattes. I stor grad er klimaendringer, som Aslak Sira Myhre viser (Dagbladet 31. august), blitt til et moralsk tema, som for tiden helst løses symbolsk, ved hjelp av viljeserklæringer, ofte uttrykt i klimaplaner med «ambisiøse klimamål». Sira Myhre gir den «krisemaksimerende» og selvtilfredse, intellektuelle eliten i miljøbevegelsen mye av skylda, godt hjulpet av sensasjonshungrige medier. Denne krisemaksimeringen har dessuten antidemokratiske trekk, hevder Sira Myhre, fordi demokratisk pragmatisme blir til en slags revisjonisme i forhold til en klimakrise som er sammenliknbar med den bibelske endetiden.

Miljøbevegelsen forsvarer seg med å gi media skylda for krisemaksimeringen. Men jeg tror Sira Myhre setter fingeren på noe viktig, og at deler av det tankesettet Sira Myhre kritiserer er mer utbredt enn det som godt er; den finnes også i klimaforskningen og i klimabyråkratiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer