LEDER

Oljeutvinning i arktis

Klimarot i regjeringen

Regjeringen glemte ikke samarbeidsavtalen. Lukten av ferske oljepenger ble for fristende.

OLJEGLAD: Olje- og Energiminister Tord Lien (Frp) på sitt kontor på Olje- og Energidepartementet i Oslo

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OLJEGLAD: Olje- og Energiminister Tord Lien (Frp) på sitt kontor på Olje- og Energidepartementet i Oslo Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det kom som et sjokk at regjeringen ville ta en omkamp om oljeutbygging i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) i 24. konsesjonsrunde. Sjokket var om mulig enda større når de snudde på flisa og sa at det hele var en feil.

Til VG forteller Erna Solberg at de hadde «tenkt litt annerledes» og «glemt samarbeidsavtalen», hvor de hadde blitt enige med støttepartiene KrF og Venstre om å la LoVeSe være. Til tross for at regjeringen har en treårig historie med å «glemme» at klimaendringene krever handling, virker denne forklaringen til å være for absurd til å være sann.

Som Venstre-leder Trine Skei Grande påpeker til VG er ikke Solberg «i stand til å glemme noe som helst.» At hun skal ha glemt noe så sentralt, virker lite trolig.

Høyst sannsynlig er det hos olje- og energiminister Tord Lien (Frp) feilen ligger. Det er da også teorien til KrF-leder Knut Arild Hareide, som mener statsministeren «etter beste evne [bortforklarer] en av sine statsråders tabbe».

Det kommer ikke som noen overraskelse at Tord Lien ikke bryr seg om verken klima eller miljø, men at verken han eller noen i den politiske og administrative ledelsen i departementet husket samarbeidsavtalen, virker like urimelig.

Da er det mer sannsynlig, som Rasmus Hansson, talsperson i MDG, skriver i Dagsavisen fredag, at det var en strategisk forbigåelse av samarbeidsavtalen.

Hans teori er at det var en avledningsmanøver, som skulle hisse opp miljøbevegelsen og samarbeidspartiene om en sak som allerede var avgjort, med hensikten å forhindre offentlighetens søkelys på det faktum at det er uforsvarlig å lete etter mer olje når verdens land allerede har funnet mye mer olje enn det som er forsvarlig å brenne.

Substansielt har Hansson et poeng. Den sittende regjeringen er, i likhet med Arbeiderpartiet, vaksinert mot å ta innover seg at også den norske oljeutvinninga bidrar til å øke den globale oppvarminga.

Men trolig er det i dette tilfelle heller Tord Lien, med eller uten støtte fra statsministeren, som har forsøkt å forbigå samarbeidsavtalen.

Som Lars Taraldsen i Teknisk Ukeblad påpeker, tok det relativt lang tid før «feilen» ble oppdaget. Han viser også til at det sto eksplisitt i uttalelsen fra departementet at de hadde «valgt å ikke begrense kunnskapsinnhentingen unødvendig».

Kunnskap er første steget på veien mot mer oljeutvinning. Jo mer kunnskap, jo mer olje. Den sjansen ville ikke Lien la gå fra seg. I kampen om flere oljekroner, er samarbeidspartiene og miljøbevegelsen lite annet enn svake bremser på en oljerusa regjering.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer