KOMMENTARER

Klimasaken er stor, bilpakka er liten. Men stor nok til å velte regjeringen

En regjering er avhengig av letthet og fleksibilitet. Når de låser seg fast i krangler på små flater er det tegn på at de mister grepet.

EN DAG DA ALT GIKK GALT: KrF brøt forhandlingene, Mulla Krekar ble løslatt og Listhaug måtte snu om flyktningene over Storskog. Foto: NTB Scanpix
EN DAG DA ALT GIKK GALT: KrF brøt forhandlingene, Mulla Krekar ble løslatt og Listhaug måtte snu om flyktningene over Storskog. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært en under middels god dag for regjeringen Solberg: KrF brøt forhandlingene, Mulla Krekar ble løslatt og Sylvi Listhaug måtte snu slik at alle Storskog-flyktningene får behandlet asylsøknadene sine.

Det er ikke bare regn, det pøser ned. Siden statsbudsjettet er fastlåst på grunn av klimasaken, kan vi kalle det politisk ekstremvær. Å styre et land kan mange ganger virke som å koordinere et løst sammenvevet kaos. I dag var det lett å få inntrykk av at kaoset fikk flyte fritt.

I Stortinget var det spørretime der justisminister Anders Anundsen ble grillet. Hadde han noen beredskap for beredskapen? Hvordan skal politi og rettsvesen planlegge januarmåned dersom regjeringen ikke klarer å lande et budsjett i Stortinget? Han hadde ingen plan. Etterpå ble kulturminister Linda Hofstad Helleland satt til veggs i spørretimen om krisen i mediebransjen. Hadde hun noen plan? Muligens, men hun kunne ikke nok om detaljene til gjøre rede for seg på en forståelig måte.

Regjeringen er avhengig av fleksibilitet og letthet i møte med vanskelige spørsmål. Det vet den godt. Derfor er det påfallende at den i forhandlingene om statsbudsjettet har kjørt seg fast i et nokså uforståelig ultimatum. Den såkalte «bilpakka» i statsbudsjettet skal ikke røres, sier regjeringspartiene Høyre og Frp. Den er en hellig ku. Nå truer ultimatumet med å velte hele det borgerlige samarbeidet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer