KOMMENTARER

Klimasjokket

Forslaget til statsbudsjett svikter på konkrete klimaløfter, forventninger og mål. Men det er fortsatt mulig å lage et klimabudsjett, skriver Dagbladets kommentator.

IKKE FORNØYD: Venstres leder Trine Skei Grande i vandrehallen i Stortinget onsdag, etter at finansminister Siv Jensen presenterte statsbudsjettet onsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix.
IKKE FORNØYD: Venstres leder Trine Skei Grande i vandrehallen i Stortinget onsdag, etter at finansminister Siv Jensen presenterte statsbudsjettet onsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Da miljøpartiene og miljøorganisasjonene fikk statsbudsjettet i fanget onsdag, ble det bråk. Den blåblå klimainnsatsen ble revet i filler i timene som fulgte. Dette var fossilsvart, slett ikke lysegrønt, mente de. Venstre ledet an kritikken. De hadde hatt skyhøye forventninger. For regjeringen har pusset opp klimaprofilen i et helt år, og Erna Solberg blankpusset den med trontaledebatten denne uka. Der alle var enige om at det haster med å gjøre noe.

Forventningene var nok for høye. For et par år siden var det ikke mange som trodde at Frp skulle stå bak klimatiltak i et statsbudsjett. Det gjør de i dag. Det er flere positive tiltak i budsjettet. Mer penger til klimafond, grønne avskrivinger for vindkraft, mer til tog. Målt mot egen tidligere innsats, er de blåblå bedre på klima. De gjør også noen grep som de rødgrønne ikke gjorde. Men målt mot løftene som er gitt og forventningene som er skapt, innfrir de ikke.

Da jeg intervjuet klimaminister Tine Sundtoft i vår i forbindelse med regjeringens klimadugnad, svarte hun «ja» på at hun trodde finansminister Siv Jensen ville godta grønne avgifter. Nå vil regjeringen vente til en grønn skattekommisjon har levert rapport. Til sammenligning venter de ikke på Scheel-utvalgets konklusjon før de gir flere milliarder kroner i skatteletter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer