Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Klimastreik

Klimastreiken gir økt skulking

Klimahysteri og skolestreik.

Når demonstrasjonene fører til økt skulking og baserer seg på et klimahysteri som skremmer vannet av barna våre, har vi voksne et ansvar for å nyansere debatten med realisme, skriver innsenderen. Her er Ingrid Risa og Helena Haarr på klimamarkering på Torgalmenningen f14. mars Foto: NTB Scanpix
Når demonstrasjonene fører til økt skulking og baserer seg på et klimahysteri som skremmer vannet av barna våre, har vi voksne et ansvar for å nyansere debatten med realisme, skriver innsenderen. Her er Ingrid Risa og Helena Haarr på klimamarkering på Torgalmenningen f14. mars Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag er det varslet atter en skolestreik foran Stortinget. At barn engasjerer seg og ønsker å påvirke politikk er, isolert sett, et sunt demokratisk tegn, og er noe vi i Frp heier på! Men når demonstrasjonene fører til økt skulking og baserer seg på et klimahysteri som skremmer vannet av barna våre, har vi voksne et ansvar for å nyansere debatten med realisme.

Med paroler som «hvorfor skole når jorda går under» og «Erna koker kloden», har venstresiden med MDG og SV i spissen, lykkes med å spre en farlig og polariserende retorikk i klima- og miljødebatten.

At stadig flere barn tror at livsgrunnlaget på jorda vil ødelegges innen kort tid, er ikke bare direkte feil, men også svært skadelig for den ærlige miljødebatten som foregår i fagmiljøene. Et første skritt i riktig retning bør være å be barna gå på skolen hvis de vil redde kloden. Slik kan klimaengasjerte barn ta valgfag som ruster dem til å utdanne seg, og deretter få arbeid som gir dem mulighetene til å løse morgendagens klimautfordringer.

En realistisk tilnærming i klimadebatten må først og fremst være basert på fakta og ikke følelser.

Flere av barna som demonstrerer i dag, vil kreve at vi legger ned den norske olje- og gassnæringen. Som voksne er det da vårt ansvar å fortelle dem at en avvikling trolig vil øke verdens samlede klimagassutslipp, fordi utslippene fra norsk sokkel bare tilsvarer 50 prosent av de gjennomsnittlige utslippene andre steder i verden. Samtidig har vi et ansvar for å opplyse dem om at inntektene i Norge vil falle drastisk som en følge av et slikt vedtak, og at velferdstjenester som gratis skole og sykehus ikke lenger kan bli tatt for gitt.

I november 2018 besøkte lederen for FNs klimapanel, Lee Hoesung, Norge. Her fortalte han blant annet til NRK at «det er fullt mulig for Norge å fortsette med olje- og gassvirksomhet og samtidig ta hensyn til klima».

Hvorfor den øvrige pressen og andre meningsbærere på venstresiden tilsynelatende ikke fikk med seg dette er underlig. Men samtidig understreker kanskje denne kontinuerlige unnvikelsen av fakta, noe av forklaringen på hvorfor enkelte barn er redde for at jorda nærmest vil forsvinne innen få år.

Framfor å skremme de klimastreikende barna unødvendig, bør flere med andre ord bli flinkere til å nyansere klimadebatten. En mer realistisk tilnærming vil ikke bare føre til at flere barn slipper å være redde når de står opp om morgenen, men vil også kunne medføre at vi i fellesskap snakker om de tiltakene som virkelig betyr noe i denne debatten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!