DEBATT

Debatt: Klimatoppmøte

Klimatoppmøte krever ny norsk klimapolitikk

FNs generalsekretær inviterer til ekstraordinært klimatoppmøte i New York. Statsledere som bare kommer for å snakke, er ikke velkomne. Dette er vårt brev og bønn til vår statsleder, Erna Solberg, om å pakke kofferten med ny klimapolitikk.

TIL FN: Vi forventer at du, Erna Solberg, handler nå, pakker kofferten med politikken vitenskapen viser at du trenger for å gjøre Norges del, og bærer den med hevet hode inn til FNs hovedkvarter 23. september, skriver innsenderne. Foto: Pontus Höök / NTB Scanpix
TIL FN: Vi forventer at du, Erna Solberg, handler nå, pakker kofferten med politikken vitenskapen viser at du trenger for å gjøre Norges del, og bærer den med hevet hode inn til FNs hovedkvarter 23. september, skriver innsenderne. Foto: Pontus Höök / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kjære Erna Solberg

Snart skal du ut på en av ditt livs viktigste reiser. FNs generalsekretær António Guterres har erklært klimakrise og invitert verdens ledere til ekstraordinært klimatoppmøte i New York 23. september.

Det du pakker i kofferten vil være med og avgjøre vår felles framtid.

Fjorårets viktige rapport fra FNs klimapanel viste at konsekvensene av en global oppvarming på over 1,5°C vil være katastrofale. Rapporten malte et dystert bilde, men viste også at vi kan greie det, om vi handler raskt og omfattende. For å øke tempoet, sto ambisjonsøkning i fokus under toppmøtet i Katowice i desember.

Men ambisjonene glimret med sitt fravær. Klimamålene landene har meldt til FN, dekker bare en femtedel av kuttene som kreves for å nå Parisavtalens mål om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5-2°C. Verden er også langt unna å oppfylle forpliktelsene om klimafinansiering til utviklingsland, slik at også de kan kutte utslipp og tilpasse seg klimaendringene som allerede rammer dem.

En rystet Guterres inviterte derfor til et ekstraordinært klimatoppmøte 23. september. Dette er møtet Greta Thunberg har seilt i to uker til New York for å delta på. Generalsekretæren understreker at de som bare snakker, ikke er velkomne. Han forventer at verdens ledere, presenterer nye og mer ambisiøse klimamål og legger mer klimafinansiering på bordet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.