LEDER

Klimatrusselen overdøver trusselen mot naturmangfold. Det er det ingen grunn til

Vi trenger en «Paris-avtale» for naturmangfold.

NATURMANGFOLD: Norske myndigheter bør gå i front. Foto: NTB Scanpix
NATURMANGFOLD: Norske myndigheter bør gå i front. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Parisavtalen fra 2015 er blitt et felles referansepunkt for klimaarbeidet. Alle land i verden, bortsett fra USA som ønsker å melde seg ut, har forpliktet seg til å holde temperaturstigningen på jorda under to grader - og aller helst ned mot 1,5 grader. Vi har ikke på langt nær kommet langt nok med arbeidet for å oppfylle dette målet, men selve enigheten er uttrykk for en felles situasjonsforståelse. Alle land i verden har kommet sammen om at menneskeskapt global oppvarming er en alvorlig trussel, som vi må løse sammen og samtidig.

Nå er det på tide med en slik avtale for å ta vare på naturen.

For det er ikke bare klimaet som er i krise, og trenger akutt politisk handlekraft. Naturen viser urovekkende tegn på svikt og sammenbrudd. Siden 1970 har vi mistet 60 prosent av alt dyreliv på jorda. Det er et utrolig tall. Opplysningene kommer fram i WWF Verdens naturfonds Living Planet-rapport, som publiseres annethvert år og kartlegger globalt naturmangfold. De fundamentale utfordringene dette gir oss, drukner i debatten. Klimaperspektivet har en tendens til å overdøve øvrige miljøproblemer i samfunnsdebatten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer