FORFATTERDEBUTANT: Guro Sibeko (33) har bakgrunn som blitzer, skuespiller, journalist, debattant og nestleder i LLH. Nå debuterer hun som forfatter. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM
FORFATTERDEBUTANT: Guro Sibeko (33) har bakgrunn som blitzer, skuespiller, journalist, debattant og nestleder i LLH. Nå debuterer hun som forfatter. Foto: SIV JOHANNE SEGLEMVis mer

Kliner til med sex

Romandebutant Guro Sibeko (33) ville at de lesbiske sexscenene i «Vingespenn» skulle være utagerende og ikke pinlige.

Les anmeldelsen av «Vingespenn» her.

Hun er fornøyd. Når både unge homogutter og heterofile damer på 60 liker de lesbiske sexscenene, er det et godt tegn.

- Jeg har kvalitetssikret dette med erfarne lesbianere også. Men jeg har fått tilbakemeldinger fra menn som føler seg litt som gamle griser når de leser boka. Jeg håper bare ikke lesere synes boka er spekulativ selv om karakterene er det, sier Guro Sibeko.

- I boka er det snakk om mer enn litt diffus fomling i dusjen.

- Det er viktig at leseren skjønner at dette ikke er to yndige småpiker som ligger i senga og holder hender. Hadde det vært heterosex, som alle vet hvordan foregår, hadde jeg kanskje ikke vært så eksplisitt.

- Er «Vingespenn» en lesbisk roman?

- Nei. Dessuten er kjønn irrelevant for min hovedfigur Silvia. Hun bruker mennesker og sin egen seksualitet. Hun har jo aldri sex for moro skyld. Men sex er en viktig del av det hun driver med.

Råskap og bedrag
I actionthrilleren går det unna i svingene med sex, løgn og vold. Silvia er bare 14 år, men ekstremt utspekulert og gæren. Guro Sibeko fikk ideen på grunn av at sensurert konfirmasjonsbilde.

- En 14-åring jeg kjenner — ei snill, dydig og vakker jente — ble konfirmert i bunad. Det ble tatt bilder av jenta mellom to bjørketrær i maisol, men bildene kunne ikke brukes. For jentas blikk ville fått Lolita til å skamme seg. Det så ut som om konfirmanten skulle ligge med fotografen, eller hvem som helst som kom i hennes vei.

Silvia Vinge virker som en normal, grei 14-åring — på overflaten.

- Hun er ei ung jente som ligger med voksne for å presse dem for penger. Jeg var nysgjerrig på hva som driver ei sånn jente? Hvordan er det mulig å være så splittet? Og hva skjer når hun prøver å presse feil folk for penger?

Slipper unna
Sibeko jobber som lærer på barneskolen på Grünerløkka, og elsker det. Hun er gift med Anne Mette, de har sønnen Trym (5). Hun mener at tenåringer ofte slipper unna med løgn og bedrag fordi voksne velger å ikke se.

 - Vi ljuger jo for ungene våre. Når sønnen min sier at han har bygd et romskip og reist til Mars, spør jeg om det er fint på Mars. Mange velger å late som ingenting når ungene spyr ut sengetøyet i fylla også. Faren til Silvia konfronterer henne ikke med det lille han faktisk forstår, og dermed kan hun fortsette med alt det han ikke forstår også.

Zuluprinsesse
Det må nevnes at Guro Sibeko er ekte zuluprinsesse, faren er sørafrikaner. Og at hun vanket på Blitz som ung tenåring.

- Miljøet var av det overtydelige slaget, med palestinaskjerf og buttons. Trodde vi at vi var et snev homofile, løp vi ned og klinte midt på Karl Johan. Vi var opptatt av å være ærlige, men noen ganger ville vi jo bare komme unna. Jeg husker vi arrangerte rømninger fra foreldre, ungdomshjem og en gang fra et sykehus. Og jo da, de voksne var ganske blinde.