Klingende mynt med Bjelleklang

EGERTORGET (Dagbladet): Det kunne blitt et realt helvete på Egertorget i går. For rett ved siden av våre julemusikantiske Bjelleklangere sto Hedningeforbundet. Men da bjellene kledde av instrumentene, og publikum med den sensuelle frøken stor A Capella, ja, da var hedningene ferdig med sin lørdagsmesse. Takk gud for det og takk folket som ga ny årsrekord i den svarte gryte, 10012 kroner.

Dermed har Ole Edvard Antonsen og Bjelleklang slått an en farlig høy kronetone i årets Julemusikantserie. Som de sier i Sportsrevyen: Hvor skal dette ende?

Grytene klaget

For fredag ettermiddag trompet Ole Edvard og hans band inn 10000 kroner. Bjelleklang fra Lørenskog sang inn 12 kroner mer enn messingblåseren fra Hamar. Det er en fanfare verdt.

- Gi så det svir i pungen. Frelsesarmeen fortjener vår og deres støtte fordi de opererer med mange forskjellige prosjekter både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, var bjelleguttas motto i går. Det smittet også over på de osloske førjulsfolk.

For uansett om de var på vei til en eller flere butikker, stoppet de på musikanttorget. Ja, de så ut til å like de fem herrene. Alle i sin beste alder og vekt midt på selveste frostblanke formiddagen.

Men etter cirka 20 minutter var julemusikantenes to svarte gryter på vei til å innklage Frelsesarmeen og Dagbladet til Arbeidstilsynet. Ikke fordi grytene ikke fikk betalt for jobben, men fordi de hadde altfor mye å gjøre på altfor kort tid.

Dobbelt himmelvogn

Kort tid brukte også Frank Øren & co på å sette et godt kleddæ$304å Egertorg-publikum i svingende stemning. Bandet tok et par låter fra albumet «Synger svart», pluss «Gummihatt» og «Feit», men spesielt de svarte gospelhymnene fra 30-åra skapte sakral hygge.

- Himmelvogna var utrolig fin, folk storkoste seg med den, sa major Knut Ytterdahl til den humane mammon som akkurat var ferdig med smugrøkelse.

Et av de mange prosjektene julemusikantene går til i år, er til forskjellige slumstasjoner omkring i de store byene. Blant annet i Schweigaards gate 68 i Oslo.

Her finner vi de trofaste slumsøstrene og slumbror Thomas. Hit ned kommer enslige foreldre, gjeldsslaver og minstepensjonister for å søke hjelp.

- Slumstasjonen har endre karakter de siste årene. Hele befolkningen er representert i dem som kommer hit. Vi ser hva nyfattigdomsproblematikken gjør med folk, sier Major Ytterdahl før han griper en av mikrofonene og ber. Ber om et ekstranummer, «Himmelvogna». Bjelleklang tør selvsagt ikke si nei til en major, og vogna fra himmelen kommer dalende ned igjen, den sneier toppluene på Egertorget og blir bort like over Sonjas nyrestaurerte slottsresidens. Er vi heldige, kommer vogna tilbake neste fredag når deLillos er våre Julemusikanter sammen med kokken Tor.