Vis mer

Klinte til med «Føck skol»

Johanna (18) ble utfordret av læreren - og gikk til topps.

(Dagbladet): - Dette er virkelig merkelig. Det er første gangen jeg har sendt inn et dikt noe sted i det hele tatt!

Johanna Myrvang Løvås (18) har blitt månedens poet for første gang — med et av de aller første diktene hun har skrevet.

Juryen falt som fluer for «Føck skol». Diktet som dumpet inn i Skolekammeret en dag i desember, viste seg å ha opprinnelse i et klasserom i Trondheim:

- Vi satt i norsktimen. Læreren min, Marit Sofie Todal, hadde akkurat blitt kåret til månedens poet i Diktkammeret og hadde lyst til at hele klassen skulle lage tre dikt og sende ett av dem inn til Skolekammeret. Jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle gjøre det, så jeg googlet haikudikt — jeg tenkte det kanskje var lettere å skrive hvis jeg fant en form hvor man måtte begrense seg, litt som Twitter. Så diktet er altså skrevet på haikuform, fem stavelser på første linje, sju på andre og fem igjen på tredje. Så enkelt som det.

Twitter-ironi
Hun produserte ett dikt i løpet av timen, og det var dette hun sendte inn til Skolekammeret.

- Hva med temaet?

- Det er plukket ut av det blå. For tiden begynner jeg å glede meg til å bli ferdig med skolen og gå videre, samtidig som jeg er utrolig lei av å gå til skolen i snø og sørpe. Diktet er skrevet på et ganske ironisk grunnlag — jeg følte ikke at jeg behersket diktformen og det er lettere å ironisere rundt alt. Den eneste meningen er vel at kritt også er en slags type godteri (skolekritt — de med lakris inni) i tillegg til å være et skoleredskap.

Poeten twitrer mer enn hun skriver dikt.

- På Twitter ironiseres det også en del. Det er vel det nærmeste jeg kommer diktskriving i hverdagen, men jeg vil heller ikke si at jeg behersker twitterformen særlig godt, sier hun.

- Beklager hvis jeg skuffer dere dypt ved å si at det ikke er en dypere mening bak diktet og at jeg ikke har skrevet særlig mye dikt før. Jeg har heller ikke så store ambisjoner om å fortsette i den formen og skuffer kanskje dere med at dere ikke får en vordende poet å skrive om, men jeg vil ikke lyve, sier Johanna og legger til:

- Jeg synes jo fortsatt det er gøy at mitt ene dikt ble plukket ut.

Bytte terreng
Johanna går siste året på dramalinja på Charlottenlund videregående skole i Trondheim, og i klasse med to av de andre desemberfinalistene, Snora og Martine Bruheim. De lærer «ekstra mye kulturhistorie» ved at de i tillegg til historie og norsk har et fag kalt teater i perspektiv, eller teaterhistorie.

- Det å gå på dramalinja er et privilegium. Jeg mistenker at klassen min er den eneste 3. klassen i hele Trondheim som en gang i blant får lov til å starte timen med bare å ligge på gulvet i et par minutter, forteller hun.

Desemberpoeten er ikke så skolelei som hun kanskje kan virke:

- Jeg liker de fleste fagene vi har for tida. Til tross for at tittelen på diktet sier det motsatte, liker jeg jo egentlig å gå på skolen, det handler bare om å få byttet terreng nå og da. Og nå begynner jeg — og antageligvis de fleste andre i klassen — å bli klar for å gå videre, samtidig som jeg egentlig forguder klassen min og vil være med dem resten av livet.

«Hvis ingenting skjærer seg», som hun sier, planlegger hun å begynne på en bachelor på Roskilde Universitet utenfor København fra høsten av.

- Jeg hadde bare kommet til å sove hvis jeg hadde tatt et friår, så jeg kan like godt begynne rett på, avslutter hun.

Vi ønsker lykke til, og smeller av en nyttårsrakket med følgende jurybegrunnelse fra diktlærer Kristian Rishøi:

Absurd presist
«Føck skol» er et underlig og dristig dikt med fortærende trøkk. Vi falt både for tilsikta revolusjonær rettskriving («Føck skol»), for stor språklig konsentrasjon (kun tre linjer, i alt 14 ord), for spennende linjedeling («for / Jeg skal ...») og for en konklusjon der vi bare ble sittende og stusse, lure, smile, le. Jeg-personen ser tydeligvis fram til den dagen han/hun ikke lenger skal gå til skolen. Det blir ikke nødvendig. Skolen er hos ham/henne i form av kritt. Som skal spises, fortæres, bli en del av jeg-personen. Eller kanskje det er et bilde på skolen. At den skal fortæres, destrueres i et jafs? Assosiasjonene går til eventyrene, der ulven eter kritt for å lure grisene. For å få lys, fin stemme.

Diktets absurditet gjorde oss lattermilde. Det har både besnærende meningsløshet og språklig melodiøsitet («spise kritt»). Men først av alt: Et trøkk ut av en annen verden. Dette har vi smilt lenge og skjevt av! Takk!

For juryen,
Kristian Rishøi

DIKT I DAGBLADET: Diktkammeret (startet 2001) er Dagbladets diktforum for skrivende i alle aldre.
Skolekammeret (startet 2003) er forumet for elever til og med videregående skole.
• Diktlærer Helge Torvund kommenterer utvalgte dikt i Diktkammeret, mens Kristian Rishøi har samme rolle i Skolekammeret. 
• Hver måned kårer juryen — som består av Torvund, Rishøi og Maria Børja — de beste diktene. Alle disse trykkes i Dagbladet (med forbehold om lengde). Én finalist fra hvert forum blir også kåret til månedens poet.
• I tillegg tilbys Dikt.no, et skriveverksted der det er åpent for flere sjangere.
• Les også: Helge Torvunds leksjoner

DIKTKAMMERET I BOKFORM:
Mange kammerpoeter har etter hvert debutert i bokform, og det er laget tre bøker om og av kammerne:
«Diktkammeret. Å skriva poesi» av Helge Torvund (Samlaget 2001)
«Faen ta tyngdekrafta. Vinnere fra videregående» (Gyldendal 2008)
«Å våga seg ut i ord — Diktkammeret ti år»: jubileumsutgave (Samlaget 2011)