KLIPPEN: Folk kommer tilbake til Spania fra den britiske kolonien Gibraltar, som Spania gjør et historisk krav på. Rundt ti tusen personer krysser grensegjerdet hver dag for å arbeide i kolonien. Foto: REUTERS /NTB Scanpix / Jon Nazca
KLIPPEN: Folk kommer tilbake til Spania fra den britiske kolonien Gibraltar, som Spania gjør et historisk krav på. Rundt ti tusen personer krysser grensegjerdet hver dag for å arbeide i kolonien. Foto: REUTERS /NTB Scanpix / Jon NazcaVis mer

Gibraltar rammes av «Brexit»

Klippen i klemma

Den britiske kolonien Gibraltar var, som grensa mellom Irland og Nord-Irland, lettere å håndtere innenfor EU enn det blir utenfor, skriver Einar Hagvaag.

Kommentar

Det var altså Gibraltar, en klippe i klemme mellom Spania og Middelhavet, mellom EU og Storbritannia, som i siste liten holdt på å velte avtalen om skilsmisse mellom EU og Storbritannia foran det siste toppmøtet i EU, og årsaken var en paragraf i avtalen som egentlig var ment for Nord-Irland. Helt på slutten av forhandlingene kom det inn en paragraf 184 på noen få linjer hvor Storbritannia og EU lover «i god tro og med full respekt for hverandres rettsorden» å forhandle om det framtidige forholdet. Britene skal ha fått inn disse linjene med tanke på Nord-Irland.

Da de juridiske rådgiverne til Spanias regjering fikk se tillegget, knyttet de det til paragraf 3, hvor Gibraltar blir med Storbritannia ut av EU. Hvis Gibraltar etter britisk lov er en del av Storbritannia, og EU lover å respektere britisk lov, kunne da forhandlingene om det framtidige forholdet også omfatte Gibraltar. I alt som gjelder Gibraltar krever Spania rett til veto. Spanias statsminister, Pedro Sánchez, truet med veto mot avtalen og å i praksis avlyse forrige søndags toppmøte i EU hvor den skulle godkjennes. Spania har aldri gjort noe liknende i EU.

Først lørdag ettermiddag var flokene løst. Både EU-rådet (toppmøtet) og EU-kommisjonen la fram bindende erklæringer som gir Spania siste ord i alt som omhandler Gibraltar. Og Storbritannia forpliktet seg til å ikke forhandle om Gibraltar direkte med EU. Sánchez kalte det en tredobbel seier. Opposisjonslederen Pablo Casado, fra det konservative Folkepartiet (PP), kalte det likevel en «historisk ydmykelse». «Jeg anbefaler ham å lese britiske aviser!» svarte Sánchez.

Britiske aviser anklaget sin statsminister, Theresa May, for å ha «overgitt seg». EU-motstanderne i øyriket fikk ytterligere ammunisjon mot henne. Og den britiske ambassadøren til EU måtte levere enda et brev til EU hvor det slås fast at Gibraltar er britisk.

Når Gibraltar overraskende kom opp i siste liten, er det litt merkelig. Da statsminister May 29. mars 2017 i et brev til presidenten i EU-rådet, Donald Tusk, varslet britisk utmelding fra EU, nevnte hun ikke Gibraltar. Men det gjorde Tusk i sitt brev til de 27 andre stats- og regjeringssjefene med forslag til retningslinjer for forhandlingene med britene, hvor det heter: «Så snart Storbritannia forlater Unionen, kan ingen avtale mellom Den Europeiske Unionen og Storbritannia gjøres gjeldende for området Gibraltar uten etter avtale mellom Spania og Storbritannia.» Spania fikk veto-rett.

Det vakte raseri hos en del britene. En tidligere konservativ partileder og tidligere statsråd, Michael Howard, snakket om å sende britiske flåtestyrker, mens en annen av samme slag, Norman Tebbit, ville ta hevn ved å støtte uavhengighet for den spanske landsdelen Catalonia og ta dette opp i FN. En pensjonert admiral forsikret at det britiske sjøforsvaret lett kunne knuse den spanske armadaen.

Spania tok det med stoisk ro helt den siste ukas krangel. Da Spania gikk inn i EU i 1986, var Storbritannia med Gibraltar allerede medlem, og Spania kunne ikke bråke med Gibraltar av frykt for britisk veto mot spansk medlemskap.

Grensene i EU er åpne. Når britene går ut, har de største vanskene oppstått ved EUs grense til Nord-Irland og Gibraltar, hvor folk og næringsliv på begge sider er helt avhengige av hverandre.

Gibraltar, med 33 000 innbyggere på 6,7 kvadratkilometer, har omtrent 80 000 selskaper og er fullstendig avhengig av markedet i EU. Ingen briter er klarere EU-tilhengere; i 2016 stemte 96 prosent ja til EU. Men i 2002 stemte 99 prosent for å være britiske.

Når spanske statsadvokater etterforsker svarte penger, skattesnusk og smugling ender de gjerne i Gibraltar. «Jeg røyker 60 om da’en, og hoster som bare f(host)» fra Øystein Sunde virker som ei bleik barnevise i Gibraltar. I fjor røykte hver innbygger, statistisk sett, i gjennomsnitt 120 sigaretter om dagen, da medregnet spedbarn og pasienter i koma. De drikker livstruende mengder alkohol. Men det er ikke av hensyn til deres helse Spania synes dette er for mye.

Gibraltar er et av de rikeste områdene i EU med én prosent uten arbeid. Rett over grensa ligger et av de fattigste områdene i Spania, hvor én av fire er uten arbeid. Om lag ti tusen krysser grensegjerdet hver dag for å jobbe i Gibraltar.

Når (og om) britene går ut av EU, sitter Spania med sterke kort i forhandlingene om Gibraltar. Spania vil kreve delt suverenitet, om ikke med det første, mot å gi Gibraltar pusterom. Og på lang sikt er kravet å få tilbake «El Peñón», som Spania tapte ved freden i Utrecht i 1713.