Klipper desperat en ny «Kon-Tiki»

Storfilmen er solgt til 40 land, men har fortsatt ingen distribusjon i USA og Storbritannia.

(Dagbladet): «Kon-Tiki» er solgt for distribusjon på kino og DVD til i alt 40 land. To viktige filmmarkeder mangler imidlertid på lista over territorier der «Kon-Tiki» skal vises. Det er USA og Storbritannia.

Årsaken til at amerikanske og britiske filmdistributører ikke blar opp lommeboka, er kjennskapen til at alle scener i filmen er spilt inn med engelsk tale i tillegg til norsk.

- Tabben er at vi har sagt til distributørene at det finnes en engelsk versjon, uten at vi har den engelske versjonen klar. Vi er nå desperate etter å få den ferdig, og håper å klare det til neste uke, sier Aage Aaberge, «Kon-Tiki»s norske hovedprodusent.

Rakk ikke Toronto Det er hans britiske medprodusent Jeremy Thomas som via sitt selskap Hanway Films selger Kon-Tiki til utenlandske distributører. Mesteparten av salget skjedde da «Kon-Tiki» deltok på filmfestivalen i Toronto i september. Her ble av skuespillerne fløyet inn for å skape blest om den norske storfilmen.

- Det beste hadde definitivt vært å ha den engelskspråklige filmen klar til Toronto. Men det rakk vi dessverre ikke, sier Aaberge.

Den gode nyheten er at «Kon-Tiki» tirsdag nådde 800 000 besøkende på kino i Norge. Sammen med distribusjon til 40 land, deriblant Tyskland, Spania, Japan, Australia, India og så å si hele Latin-Amerika, betyr det at tidenes dyreste norske film nå har gått i overskudd.

God pris Egenkapitalen på 70 millioner kroner er tjent inn, og de mange investorene - fra europeiske og regionale filmfond til privatpersoner og organisasjoner - kan se frem til sin del av overskuddet.

Totalt kostet «Kon-Tiki» over 90 millioner kroner å lage, mye på grunn av de omfattende spesialeffektene.

- Ikke bare er filmen solgt til fantastisk mange land. Den er også solgt til en veldig god pris, sier Aage Aaberge, som ikke vil oppgi hvor mye penger som er tjent på utenlandssalget.

Han vil heller oppgi om det vanker bonuser på skuespillere som Agnes Kittelsen og Pål Sverre Hagen nå når filmen tjener penger.