Klisjé-serie

Den nye serien på NRK2 klokka 21.00 er i alle fall britisk. «Ekte kvinnfolk» handler definitivt ikke om frustrerte, men akk så vellykkede, magre, nevrotisk-korrekte kvinner i begynnelsen av 30-årene. De fem gamle venninnene i slutten av 30-årene, fra britisk nedre middelklasse, er ekte vare. Disse damene er forbannet, ukontrollerte, uperfekte, vulgære og svært menneskelige. I går ble Susies utdrikkingslag feiret. Selvsagt endte jentegjengen på strippeklubb med brannmannstripper. Selvsagt endte bruda opp med drittsekken av en gamlekjæreste. Selvsagt gikk noen deppa hjem.

For dumt

Britiske serier har alltid foregått enten upstairs (følsom ung arving i elegant tweed, strenge, vakre kvinner med hatter og ridehester, dannet bespisning, kostskolemoro, trofast, men ulykkelig butler, revejakt og cricket) eller downstairs (fyr på sosialen, skilsmisser, arbeidsledighet, ølmage, dårlig mat, dårlig råd og dårlig vær).

90-tallets britiske filmer har som regel, og med stort hell, vært gråbrune, bitende og slitne historier kombinert med småblomstret hverdagsrealisme. «Ekte kvinnfolk» startet akkurat riktig hverdagstrist. Men den gode, selvironiske tristessen ble dessverre raskt til en haug med klisjéscener: Ungkarskvinnen Anna (vellykket, men ulykkelig over å være ungkarskvinne, selvsagt) endte opp med den søte, unge kelneren. Lesbiske Karen kom heller ikke denne venninnekvelden ut av skapet, og i heimen ventet hissig lesbesamboer. Susie ble full. Stripperne var teite. Ungene skreik. Middagsmaten på plata ble svidd. Jo da.

«Ekte kvinnfolk» virker som en grei sofakos-serie. Men venninnene mine kommer neppe til å huske at den går torsdager.

Pent

Hverdagsrealismen er ikke plagsom i «Fashion File». Motemagasinet går klokka 19.30, også på NRK2

Moter er moro på tv. Motemennesker er morsomme også. I går fikk vi høre denne Tuleh (kolleksjon fra veikro på 50-tallet) mene at «det er viktig å lage klær som er virkelige». Groves presenterte en «organisk kolleksjon» i gjennomført hvitt. Angela Bucaro mente at «smerte er en del av en prosess» mens denne hotte Thimister med sint, rå, urban kolleksjon forklarte sine klær med at «jorda blør». «Fashion File» forsikrer forresten at minimalismemoten er ute. Jippi.