Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klisjéfylt om kongehuset

Kunnskapsrik, men klisjéfylt dobbeltbiografi om kronprinsesse Märtha og kong Olav.

BOK: «Dronningen vi ikke fikk» er fortellingen om kronprinsesse Märthas liv fram til sin død i 1954 og om hvordan hun kom til prege kong Olav med sitt fravær. Bokas styrke er tidskoloritten. Trond Norén Isaksen minner oss på hvor anstrengt forhold det norske kongehuset har hatt til det svenske gjennom mesteparten av århundret, selv om Märtha var svensk prinsesse.

Vi blir minnet på at bak kongehusets norske naturromantiske image ligger vår mest gjennomført europeiske institusjon. Vi blir minnet på at en innpåsliten sladderpresse ikke er noe nytt, men var like utbredt på 1920-tallet da Olav var giftemoden. Og vi blir minnet på hvor konservativt det norske kongehuset har vært: Da Sonja ble dronning i 1991 ba hun om sitt eget kontor på Slottet. Svaret var: Hvorfor det?

Dobbeltbiografien er informasjonstett, oversiktlig og etterrettelig, men skjemmes av at forfatteren lener seg på språklige banaliteter uten substans. Man skal lete lenge etter negativ omtale av det norske monarkiet i boka, det nærmeste vi kommer, er av kong Olav som «autoritær».

Mor Teresa-karakteristikker av Märtha som menneskelig, godhjertet, pliktoppfyllende, inspirerende, verdig, vakker og modig vitner muligens om en kvinne med karakter, men avdekker ingen komplett personlighet. Slik bekrefter Isaksen at kronprinsessen spilte en mer sentral rolle i det norske kongehuset etter sin død enn mens hun levde. Som minne og myte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media