Klisjéfylt

Usedvanlig klisjéfylt dansk krimdebut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oversatt av Kirsti Øvergaard

Hr. Ferdinand BOK: Når en kriminalroman starter med åpningsklisjeen over alle åpningsklisjeer – mann med hund finner død, naken kvinne i skogen – da vet man hva man har i vente de neste tre hundre sidene: En uoriginal handling man har lest varianter av mange ganger før.

Klossete

Danske Inger Wolf hadde skrevet en roman før hun krimdebuterte i 2006 med «Mørk sensommer», men hadde kanskje trengt mer redaktørhjelp før hun kastet seg ut i en ny sjanger. Dette er en klossete skrevet og naivt oppbygd fortelling om etterforskningen av drapet på en ung kvinne, med en avslutning som underbygger følelsen av at forfatteren ikke har noe som helst å bidra med.

Byggeklosset

Det er greit at en kriminalroman er satt sammen av byggeklosser – forbrytelse, etterforskning, blindspor, oppklaring og så videre – men det er ingen unnskyldning for å bare bruke de mest slitte klossene når man setter sammen verket. «Mørk sensommer» vant utrolig nok en pris for beste debut, det sier mye om forholdene i dansk kriminallitteratur. For danskene da har bedre krimforfattere enn dette, det holder å nevne Sara Blædel, som beveger seg med langt større eleganse i et lignende litterært landskap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer