Klisjéfylt

Usedvanlig klisjéfylt dansk krimdebut.

Oversatt av Kirsti Øvergaard

Hr. Ferdinand BOK: Når en kriminalroman starter med åpningsklisjeen over alle åpningsklisjeer – mann med hund finner død, naken kvinne i skogen – da vet man hva man har i vente de neste tre hundre sidene: En uoriginal handling man har lest varianter av mange ganger før.

Klossete

Danske Inger Wolf hadde skrevet en roman før hun krimdebuterte i 2006 med «Mørk sensommer», men hadde kanskje trengt mer redaktørhjelp før hun kastet seg ut i en ny sjanger. Dette er en klossete skrevet og naivt oppbygd fortelling om etterforskningen av drapet på en ung kvinne, med en avslutning som underbygger følelsen av at forfatteren ikke har noe som helst å bidra med.

Byggeklosset

Det er greit at en kriminalroman er satt sammen av byggeklosser – forbrytelse, etterforskning, blindspor, oppklaring og så videre – men det er ingen unnskyldning for å bare bruke de mest slitte klossene når man setter sammen verket. «Mørk sensommer» vant utrolig nok en pris for beste debut, det sier mye om forholdene i dansk kriminallitteratur. For danskene da har bedre krimforfattere enn dette, det holder å nevne Sara Blædel, som beveger seg med langt større eleganse i et lignende litterært landskap.