Klissvått i Cannes

CANNES (Dagbladet): Regnet høljet ned over kjendisparaden i Cannes i går, vinden rusket i Calista Flockharts tusendollarfrisyre, og Uma Thurman ble våt på rumpa.

Ikke mye festlig, altså, men filmstjernene er flinke til å smile på kommando, og åpningen av årets Cannes-festival vil sikkert gå inn i historien som like stjernefunklende som de tidligere.

Skjønt Flockhart, som spiller i den sjarmerende lille filmen «Things You Can Tell Just By Looking At Her», klarte ikke å skjule at hun helst ville ha vært et annet sted.

Thurman stilte i kveldens mest oppsiktsvekkende klesdrakt: En sølvglinsende topp uten rygg og et skjørt med utringing langt ned i rumpesprekken. Om ikke annet så vet vi nå at Uma Thurman soler seg i bikini, for skjørtekanten gikk under skillet mellom brun og hvit hud.

Festbrems

Men det var ikke mye sol i Cannes i går kveld, og som om ikke regnværet la en stor nok demper på festen: Festivalbyens ordfører vil at alle strandpartyene ved Croisetten skal slutte halv ett om natta. Da har de vanligvis knapt nok begynt for festivalens mest drevne festløver, som får det meste av sitt kaloribehov dekket av gratis fingermat og drikke.

- Hva vil dette bety for den gode festivalfølelsen?

- Etter å ha sett tre- fire filmer daglig, er det ikke noe problem for meg å gå til sengs ved midnatt, sa Luc Besson, omstridt fransk regissør og årets jurypresident i Cannes.

Spent

Mange, inkludert festivaldeltaker Liv Ullmann, er spent på hva den actionglade Besson vil mene om det tradisjonelt sett mer lavmælte filmprogrammet i Cannes. Med seg i juryen har han Jeremy Irons, som sa det slik:

- Jeg har lett for å kjede meg, både som skuespiller og publikum. Jeg håper i det minste filmene er i stand til å holde meg våken.

Lite Hollywood

Irons så for øvrig ut som en prest i sin svært løsthengende og snippløse hvitskjorte i går kveld, og får prisen for snodigst utseende mann. Og hvem andre var der? Jo, Claudia Schiffer, selvsagt, etter hvert en Cannes-veteran. Hun kom sammen med den kinesiske superstjernen Gong Li, enda mer Cannes-vant, og amerikanske Andie MacDowell. Sistnevnte var en av ganske få Hollywood-stjerner på den røde løperen.

Bare tre amerikanske filmer deltar i hovedkonkurransen. Til gjengjeld var selveste presidenten av Frankrike, Lionel Jospin, der med frue. Hun hadde kveldens største ørepynt - og det er da også noe.

trygve.aas.olsen@dagbladet.no

VÅTT OG KALDT: Calista Flockhart smilte da hun ankom festivalen, men vi har sett henne smile bredere før.