Klister på hjernen

Skilandslaget er en imkompetent, humørløs gjeng som snart bør bli tatt i doping, mener artikkelforfatteren.

FOR ET fryktelig mareritt. Jeg ristet på hodet, var svett og klam. Min førstefødte hadde vokst opp til å bli innsnevra og illeluktende. Guttungen trasket rundt i Bjørn Dæhlie-klær, Adidas-sandaler og pyntet seg med ullgenser. Sine største øyeblikk opplevde han utkjørt, med snørr i hele trynet. Utdanning var ikke mer for han enn et vanskelig ord. På sine eldre dager drømte han om å starte cateringfirma eller bli sidekommentator på en tv-kanal. Verst var det at han ble framstilt som et eksempel for sunn norsk ungdom. Min sønn hadde kommet på landslaget i langrenn. Og jeg hadde mest lyst til å slenge han på bålet.

SKILANDSLAGETS STØRSTE kompetanse er deres unike inkompetanse. Etter å ha forsaket venner og familie, skjønnlitteratur og kvalitetsmusikk, samfunnsinteresse og utdanning for å trene på ski framstår de som intetsigende tråkkemaskiner. Noen gang lest et interessant intervju med en skiløper? Alt de bryr seg om er sin egen prestasjon, mens den egentlige prestasjonen er å ikke bry seg om noe annet. Irak-krisa tror de vel gjelder mangelen på snø der borte.

TAKK TIL MODIGE Gerhard Helskog i Rikets Tilstand. Det må ha vært farsinstinktet som drev han til å rope «dop, dop». For fyren har erfaring nok til å gjenkjenne en tynn sak. Han ville nok bare ødelegge glansbildet av norske langrennsløpere. Og redde barna fra hjernevasking i skiløypa.

HADDE BARE Bente, Frode, Anders, Thomas og resten av gjengen hatt humor. Ikke så mye, bare litt mer enn Mini og litt mindre enn Davy Wathne. Det er ingen synd å være innsnevra, men må langrennsfolket være så jævlig kjedelige også? Man kan faktisk anslå hvor skiløpernes kunnskapshull oppsto ved å analysere deres form for humor. Siste gang jeg prøvde å sjokkere mora mi ved hjelp av frisyren var for eksempel i 8. klasse. Thomas Alsgaard må ha vært på omtrent samme alder da han bestemte seg for å bli verdensmester på ski. Siden har kroppen slitt og hjernen slappet av, for over 15 år senere har han fortsatt humor på 8.klasse-nivå. Hittil i VM har «gærne-Thomas» underholdt sveiseblinde sportsjournalister ved å snauklippe treneren sin og anlegge George Michael-skjegg på seg selv. Går vi to år tilbake ledet han an herrelandslagets pressekonferanse iført kvinneparykk, resten av gjengen hadde farget håret blondt. Morsomt.

NÅ KRYSSER jeg fingrene for at skilandslaget omsider blir tatt for doping. Så kan Ungdom Mot Narkotika sende dem fra skole til skole som eksempler på hvor ille det går hvis man får klister på hjernen.

TETTE I PARYKKEN: Skilandslagets største kompetanse er deres unike inkompetanse, mener artikkelforfatteren. Her stiller Alsgaard & Co som blondiner.