- KLM er best til evig tid

Komikeren Lars Mjøen har lite til overs for dagens unge tv-underholdere. - De mangler innhold og politisk snert. Ingen av dem vil vare i 20 år - som oss i KLM og «Wesensteen». Selv reprisene våre har mange ganger flere seere enn «Åpen post» og Alex til sammen.

Når Lars Mjøen (52) tar temperaturen på norsk tv-underholdning og -humor, slår han raskt fast at den ikke akkurat er feberhet.

- Intet er nytt under kjolen, heller ikke underbuksehumoren. Akkurat sånn var det også da vi i KLM for 20 år siden var de unge, revolusjonære med ny og egen stil, mener Mjøen.

Mål og mening

Men mannen som i snart en mannsalder har underholdt norske tv-seere med crazyhumor, parodier og satire, ser en klar forskjell:

- Da vi holdt på med KLM var vi opptatt av å «ta» leger, politi, prester og politikere. Vi ville at humoren skulle ha mål og mening, og vi flyttet noen tabugrenser. Nå flyttes enda flere grenser, uten at det egentlig er nødvendig.

Mjøen mener vi er inne i en periode der stil teller mer enn innhold.

- Men jeg tror det vil gå over.

«Kjeder seg»

Mjøen mener det er en kommunikasjonskløft mellom unge og gamle tv-seere. Han ønsker ikke å framstå som en gammel grinebiter, men har sett seg lei på maset om at de «gamle og trauste» må bort fra skjermen.

Han har følgende råd til tv-kanalene:

- Kanskje «Åpen post» hadde fått flere seere om det hadde vært sendt på ettermiddagen? Det er da ungdom ser på tv, på kveldene har de annet å foreta seg. Aleine hjemme sitter foreldrene og kjeder seg med Wesensteen, KLM og Tande-P.

- Det mener du ikke?

- Det er en viss ironi der. Men - uansett hva man måtte mene viser det seg at det er disse tre programmene som ender på seertoppen. Fordi det er de voksne som ser på tv. Så kan man spørre seg, skal man lage tv for dem som ser på - eller de andre?

Lovende, men...

Mjøen beundrer «Åpen post» og synes Bård Tufte Johansen og Harald Eia er både flinke og morsomme og blant våre mest lovende tv-fjes. Men han har en vesentlig innvending:

- De har ikke noe særlig å fortelle oss. De burde være mer samfunnsengasjerte, kritisere mer. Selv de flinkeste er for opptatt av stil og improvisasjon.

- Hva med Alex Rosén?

- Han er ikke min favoritt. Alex har en viss sjarm, men null innhold. Gi ham et manus. Eller, forresten... kanskje det ikke hjelper?

Ekkelhet

- Hva med «Trotto Libre» med Otto Jespersen og KLM-kollega Trond Kirkvaag?

- Jeg er for subjektiv til å mene noe om det. Men jeg liker ikke den tendensen til ekkelhet som for eksempel har fulgt Jespersen.

Jeg synes derimot han får det til i «Bjarne og Gunnar» - fordi de har en målsetning med humoren. Til sjuende og sist mener jeg komikeren har den gamle hoffnarrens oppgave: å si ifra om ting som rører seg i folkedypet og ta det opp på en morsom måte.

Først når det dukker opp en komiker som griper fatt i viktige samfunnsspørsmål og gjør noe med det er det håp, mener Lars Mjøen.

Han ser et potensial i Are Kalvø.

KLM-repriser

- Hva skjer med KLM for tida?

- Ingen ting. Vi omgås privat, men etter 20 år bruker man opp hverandre. Det er bare sunt at vi gjør ting hver for oss. Men jeg jobber med en ny repriserunde med KLM på NRK1, sier Mjøen, som selv sitter på mye av det rikholdige arkivet til trioen Kirkvaag, Lystad og Mjøen.

Rydd plass på seertoppen.

ETTERLYSER SUBSTANS: Komikeren Lars Mjøen har liten sans for dagens unge tv-underholdere, som er mer opptatt av stil enn innhold.