Kloakken, det er deg og meg

Intellektuelt mageplask i polarisert nettdebatt.

KLOAKK: Demokratiet vil drukne i nettdebattenes kloakk, sa professor Bernt Hagtvet under et debattmøte i går. Et intellektuelt mageplask, mener Dagbladet.nos kommentator. Foto: Geir Otto Johansen / SCANPIX
KLOAKK: Demokratiet vil drukne i nettdebattenes kloakk, sa professor Bernt Hagtvet under et debattmøte i går. Et intellektuelt mageplask, mener Dagbladet.nos kommentator. Foto: Geir Otto Johansen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Nettdebattene har problematiske sider. Overtramp finner sted. Støynivået er til tider svært høyt. Likevel later stadig flere til å være enige om at den demokratiske gevinsten langt overgår ulempene ved en debattarena som er åpen for alle.

For dem som liker å vite hva de snakker om, er det også gjort undersøkelser av tematikk og saklighetsnivå i nettdebattene. Undersøkelser som de til Olav Anders Øvrebø  og Marte Windswold og Eli Skogerbø viser at debattene har en viktig demokratisk funksjon, og at de gode og saklige debattinnleggene er i overveldende flertall.

Men ikke alle er overbevist. Under et debattmøte i regi av PEN-klubben og Norsk Journalistlag i Litteraturhuset i Oslo i går, gikk professor Bernt Hagtvet til frontalangrep på nettdebattene. - Det liberale demokratiet vil ikke felles av en Hitler eller Pol Pot, men drukne i kloakk, sa Hagtvet - og siktet til den offentlige samtalen du, jeg og svært mange andre nordmenn engasjerer oss i på daglig basis. Kloakken, det er med andre ord oss.

Ifølge en annen paneldeltaker, Heidi Nordby Lunde, borgerredaktør i nettavisen ABC Nyheter og kjent som bloggeren Vampus, innrømmet Hagtvet før debatten at han aldri har deltatt i en nettdebatt, og at han ikke vet hva en blogg er. Dette bekreftet Hagtvet på direkte spørsmål i debatten, da han svarte at «livet er for kort» til å bruke tid i nettdebattene. Livet er med andre ord for kort til å sette seg inn i realitetene rundt et tema han mener er så viktig at han i fjor på denne tiden politianmeldte redaktør Trygve Hegnar og nettstedet Hegnar Online for rasisme. MEN HAGTVET NØYER SEG IKKE med å politianmelde Hegnar, eller med å etterlyse sterkere selvjustis i mediene og en tydligere lovgivning på området. Den debatten skal selvsagt ønskes velkommen. Problemet er at Hagtvet velger å skjære alle over én kam, og stempler hele nettdebatten som et samfunnssskadelig avfallsprodukt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer