KOMMENTARER

Varmerekorder

Kloden varsler rødt farenivå

Værkartet over Europa er rødglødende. Selv «dyrene i Afrika» - de av dem som er i Europa - må kjøle seg ned. I Belgia får tigere servert frossen kylling, skriver Morten Strand.

NORDMENN RAMMET AV HETEBØLGEN: Tre nordmenn forteller hvordan de opplever den voldsomme varmen som får Europa til å koke. Video: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Igjen vrir kloden seg i meteorologiske kramper. Det er satt nye varmerekorder i Europa denne uka, blant annet i Frankrike, Tyskland, Belgia og Nederland. Og i Tyskland er ikke dyrepasserne noe dårligere enn i Belgia, der får bjørnene i en dyrepark servert frossen vannmelon. Tigere og bjørner er kuriositeter som illustrerer poenget. For et høytrykk har for andre gang i sommer lagt seg som ei osteklokke over kontinentet, og inne i den klokka koker det. Mer og mer for hvert år.

Tilfeldig? Neppe.

For det er ikke bare i Europa det koker. I USA og i Kina er det også satt varmerekorder i sommer. Og det er nettopp dette som er poenget, at det samtidig settes varmerekorder så mange steder. Noe fersk forskning viser aldri har skjedd i tidligere perioder med klimaendringer. Det får klimaforskere til ytterligere å forsterke sitt poeng om at klimaendringene må være menneskeskapte.

Tre studier publisert i Nature og Nature Geoscience nylig bruker omfattende historiske data for å vise at det aldri i løpet av de siste 2000 åra har vært så raske og omfattende klimaendringer som det har vært de siste tiåra. Undersøkelsene viser det vi vet, at det har vært klimaendringer som under Den lille istid, og i middelalderen. Men de viser også noe annet, at det aldri har foregått over hele kloden samtidig. Det nye er at klimaendringene nå foregår både raskere enn noen gang tidligere, og over hele kloden samtidig. Det gjør klimaforskerne bare enda mer overbeviste i sin sak om at klimaendringene er menneskeskapte, skriver The Guardian.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer