KOMMENTARER

Varmerekorder

Kloden varsler rødt farenivå

Værkartet over Europa er rødglødende. Selv «dyrene i Afrika» - de av dem som er i Europa - må kjøle seg ned. I Belgia får tigere servert frossen kylling, skriver Morten Strand.

NORDMENN RAMMET AV HETEBØLGEN: Tre nordmenn forteller hvordan de opplever den voldsomme varmen som får Europa til å koke. Video: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert
LEGE: Charlotte Lunde tipser om hvilke forholdsregler man bør ta i ekstremvarmen. Video: Sondre Rahm. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Igjen vrir kloden seg i meteorologiske kramper. Det er satt nye varmerekorder i Europa denne uka, blant annet i Frankrike, Tyskland, Belgia og Nederland. Og i Tyskland er ikke dyrepasserne noe dårligere enn i Belgia, der får bjørnene i en dyrepark servert frossen vannmelon. Tigere og bjørner er kuriositeter som illustrerer poenget. For et høytrykk har for andre gang i sommer lagt seg som ei osteklokke over kontinentet, og inne i den klokka koker det. Mer og mer for hvert år.

Tilfeldig? Neppe.

For det er ikke bare i Europa det koker. I USA og i Kina er det også satt varmerekorder i sommer. Og det er nettopp dette som er poenget, at det samtidig settes varmerekorder så mange steder. Noe fersk forskning viser aldri har skjedd i tidligere perioder med klimaendringer. Det får klimaforskere til ytterligere å forsterke sitt poeng om at klimaendringene må være menneskeskapte.

Tre studier publisert i Nature og Nature Geoscience nylig bruker omfattende historiske data for å vise at det aldri i løpet av de siste 2000 åra har vært så raske og omfattende klimaendringer som det har vært de siste tiåra. Undersøkelsene viser det vi vet, at det har vært klimaendringer som under Den lille istid, og i middelalderen. Men de viser også noe annet, at det aldri har foregått over hele kloden samtidig. Det nye er at klimaendringene nå foregår både raskere enn noen gang tidligere, og over hele kloden samtidig. Det gjør klimaforskerne bare enda mer overbeviste i sin sak om at klimaendringene er menneskeskapte, skriver The Guardian.

Imens blir en annen klima-kuriositet rapportert fra USA, som også mange steder har opplevd temperaturer på over 40 grader i sommer. Der rapporteres det at det er så varmt at politiet kan slappe av, for selv kjeltringer ligger lavt i varmen. «Vi setter pris på alle de kriminelle som retter deg etter varme-advarslene», skrev politiet i Malden i Massachusetts sarkastisk på søndag, i en twitter-melding.

2003 var et dramatisk klima-år. Ti-tusener i Europa døde prematurt den sommeren på grunn av rekordvarme. Det ble vurdert at varmen den sommeren var et 1000-års fenomen. For fire år siden var prognosen forandret til at slike varme sommere var et 100-års fenomen, og klimaforskerne ved britisk Meteorologisk institutt, mener nå at om 20 år, i 2040, vil slike sommere være vanlige.

Går vi ett år tilbake i tid så opplevde vi en historisk varme og tørke i Norge, og varmerekorder i Europa, som enkelte steder bare et år etterpå er slått med god margin. I blant annet Iran var det rekordvarme- og tørke, og i flere byer var det opptøyer på grunn av vannmangel. Sjefen for det iranske heimevernet sa at Israel samarbeidet med landets fiender, og stjal skyer, som normalt skulle sluppet sitt regn over Iran. At jødene hadde skylda for elendigheten var ikke noe å lure på. Heimeverns-sjefen hadde fått politisk solstikk i varmen.

Varme og tørke er i ferd med å gjøre deler av jorda ubeboelig. Enkelte steder i Midtøsten og Afrika vil det snart være umulig å bo. Noen av Syrias ti millioner flyktninger, fra mellom Eufrat og Tigris, der landbruket begynte, er også klimaflyktninger. De kan ikke lenger dyrke mat der man har gjort det i 8000 år. Vannmangel kan starte moderne kriger langs våre historiske vannveier, og ikke bare mellom Tyrkia og arabiske land lenger sør. Men også mellom Egypt og Sudan, som bygger en demning i Nilen på sin side av grensa, for å beholde mest mulig av det våte gullet, vann.

At utslipp av klimagasser forsterker ekstremvær, er ikke lenger noe å lure på. Ekstremvarme, ekstreme stormer, ekstremt nedbør, seriøs forskning viser at alt forsterkes av klimagassene vi sender ut i atmosfæren. Likevel velger noen å gjøre som strutsen angivelig gjør, og stikker hodet i sanden. Man velger å ikke ville se. Men - bare for å fullføre strutse-bildet - så er det i den posituren lett å bli både spist opp og rævkjørt.

I denne situasjonen har vi faktisk i vårt opplyste og relativt rasjonelle kongerike et parti som sitter i regjering - som sitter i regjering, kjære leser - der flere sentrale politikere velger å ikke tro på menneskeskapte klimaendringer. Eller gjør så godt de kan for å late som om klimaendringene ikke er skapt av oss mennesker, og heller gjør som strutsen, og står med rumpa i været. Der i gården driver de ikke med «framskritt». Nei, der går de baklengs - og skamløst høylytt med sitt sludder - mot historiens skraphaug.

Tiltredes, som det engang het, i Dagbladets Dusteforbundet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer