MÅNEDENS KLOKESTE? Eks-PST-sjef Janne Kristiansen. Foto: Jacques Hvistendahl
MÅNEDENS KLOKESTE? Eks-PST-sjef Janne Kristiansen. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Klok - klok - kloook!

Hvem er klokest i landet her, spør Anne Marte Blindheim.

Det tas veldig mange kloke beslutninger i Norge. Bare denne vinteren og det siste halvåret er det gjort ufattelig mye klokt. Har du vanskelig for å tro det, så google og se selv. Du vil få omtrent 103 000 treff. Her er noen av dem, i omvendt kronologisk rekkefølge:

• 19. januar 2012: PST-sjef Janne Kristiansen trekker seg. Hun har gjort en klok beslutning, sa SV-politiker Akhtar Chaudhry.
• 13. januar 2012: Tingretten oppnevner nye sakkyndige i terrorsaken. En klok beslutning, mente Aftenposten-redaktør Per Anders Madsen.
• 9. januar 2012: Administrerende direktør i Helse-Sørøst, Bente Mikkelsen dropper fem måneders NATO-kurs. Beslutningen var klok, mente kommentator Astrid Meland.
• 4. januar 2012: Regjeringen utsetter avgjørelsen om høyblokken. En klok beslutning, sa arkitekt Peter Butenschøn.
• 21. desember 2011: Norges Fotballforbund henter et eksternt firma for å granske alle overganger inn og ut av Norge siden 2007. Klok og fornuftig beslutning, mente styreleder i FFK, Svein Johannesen.
• 12. sep. 2011: Kristin Halvorsen trekker seg som SV-leder. En klok avgjørelse, sa SV-politikere i Bergen og Stavanger.
• 9. september 2011: Carl I. Hagen trekker sitt ordførerkandidatur. En klok beslutning, mente Christian Tybring-Gjedde.
• 11. august 2011: Sentralbanksjef Øystein Olsen holder renten uendret. Det var en klok beslutning, skrev DN på lederplass.

Hvert år gjøres det kloke beslutninger. I 2010 var det klokt av Paul-Christian Rieber å trekke seg som NHO-president, klokt av Dagfinn Høybråten å trekke seg som KrF-leder og klokt å gjenoppta Treholt-saken. I 2009 var det klokt at Erling Lae trakk seg som byrådsleder i Oslo og klokt å la hijabsaken ligge. I 2008 var det klokt at biskop Ernst Baasland trakk seg og klokt at Norges Fotballforbund droppet drage på landslagsdrakta og gikk tilbake til flagg. I 2007 var det klokt, klokt og atter klokt da LO-leder Gerd-Liv Valla, Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen og veidirektør Olav Søfteland trakk seg.

KLOK? Bente Mikkelsen, direktør for Helse Sør-Øst, trakk seg denne måneden. Foto: Helse Sør-Øst.
KLOK? Bente Mikkelsen, direktør for Helse Sør-Øst, trakk seg denne måneden. Foto: Helse Sør-Øst. Vis mer

De kloke beslutningene kan deles inn i to undertyper.
• Type A: Forekommer sjelden. Synser mener genuint at noen andre har sagt eller gjort noe fornuftig. Som oftest fordi synseren selv har ment eller foreslått det samme selv, gjerne i lengre tid.

• Type B: Forekommer hyppig. Synser mener at noen andre er klok, fordi vedkommende endelig har skjønt at alle andre synes at han eller hun er dum eller har gjort noe dumt. Jo lengre tid det tar og jo mer ufrivillig beslutningen er, jo klokere er den. Det å måtte dumpe, droppe eller trekke noe, aller helst seg selv, er det aller klokeste et menneske kan gjøre.  

Alle vil være kloke. Det er kanskje det flotteste som går an å være. Kaklekorets egentlig budskap er at det er de selv som er de kloke. For dem som sier at andre er kloke, dem er kloke, dem.