Klokkekamp om kjendisene

Viggo Johansen og Pål T. Jørgensen er klare til høstkamp om norske kjendiser. NRK og TV2 skal sende sine debattprogram på samme tidspunkt. Fra i kveld må kjendisene og seerne velge mellom «RedaksjonEN» og «Tabloid».

Tidligere har politikere, rikssynsere, sportsfolk og andre kjendiser reiste i skytteltrafikk mellom TV2 og NRK for å rekke å være med i debattprogrammene i begge kanalene. Nå må de velge.

Viggo Johansens «RedaksjonEN» (som overtar etter Knut Olsens «Redaksjon 21») eller TV2s «Tabloid» med Pål T. Jørgensen.

I begge kanalene ble NRKs flytting av sendetidspunkt fra 21.00 til 20.25 møtt med undring - og til dels irritasjon - da nyheten ble kjent på forsommeren.

T-skjorte eller dress?

I dag vil ingen i NRK kritisere ledelsens avgjørelse offentlig:

- Vi får se på det som en utfordring, sier Viggo Johansen og prosjektleder Lene Einang Flach.

- Vi må være mer kreative på tema og hvordan vi løser sakene våre. Vi håper jo at de beste debattantene kommer til oss. Men det er jo ikke sikkert..., sier Viggo Johansen diplomatisk.

- Knut Olsen hadde en ledig stil og møtte sine intervjuobjekt i T-skjorte. Hvordan blir din stil?

- Jeg kommer nok til å variere. Fra T-skjorte til dress. Kleskoden betyr ikke alt.

- Hvordan skal du unngå å bli like engasjert som Knut Olsen? Han endte til slutt opp med å skjelle ut et intervjuobjekt.

- Min jobb er å utfordre konflikter og makt. Jeg forholder meg profesjonelt til debattlederjobben. Og selv om jeg blir engasjert, tror jeg ikke det skal bli noe problem å ikke bli for engasjert, smiler Viggo Johansen.

Veltrente debattanter

- Finnes det meninger som irriterer eller provoserer deg ekstra mye?

- Nei, ikke i denne sammenhengen.

- Er det et problem at TV-journalister trener opp politikere og maktmennesker til opptreden foran kamera?

- Det gjør på en måte jobben vår vanskeligere. Eller kanskje ikke vanskeligere, men vi må være mer på vakt. Vi må ha vår strategi klar. Dessuten er det i dag et regelverk som hindrer NRK-journalister i å drive medietrening for andre.

- Burde de samme reglene gjelde for journalister utenfor NRK-huset?

- Nei, det synes jeg ikke.

«RedaksjonEN» kommer på lufta mandag, onsdag og torsdag klokka 20.25. «Tabloid» sendes mandag, tirsdag og torsdag klokka 20.30.

KLAR TIL KAMP: Viggo Johansen blir NRKs debattleder tre kvelder i uka. Og er forberedt på at det kan bli en lang og hard jobb for å dreie TV-seernes vaner. «RedaksjonEN» sendes dessuten samtidig med TV2s «Tabloid».