KONKURS: RenoNorden har sitt hovedkontor på Frogner i Sørum kommune. Renovasjonsselskapet har nylig slått seg selv konkurs.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KONKURS: RenoNorden har sitt hovedkontor på Frogner i Sørum kommune. Renovasjonsselskapet har nylig slått seg selv konkurs. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Søppelhenting:

Klokt å ta ansvar for eget søppel

Det er grunn for Dagbladet til å revurdere hva som i lengden er «klokt».

Meninger

Dagbladet argumenterer for privat renovasjon på lederplass 25. september. Avisen hevder at det er «klokere» å bruke mer penger og ressurser på privat renovasjon enn det er å la kommunene drive tjenesten selv.

Hvorfor privatisering skulle være «klokere» enn kommunal egenregi, sier avisen ingenting om.

Det er ikke kun dårlige anbudskonkurranser og underprising som har kjørt RenoNorden konkurs. Det norske selskapet ble i løpet av fire år tappet for 345 millioner kroner av sitt utenlandske morselskap. I løpet av to år utbetalte selskapet også 50 millioner i utbytte til sine eiere.

Disse uansvarlige disposisjonene har vært avgjørende for at selskapet nå er konkurs. Det er ingen lover eller regler som hindrer grådige eiere å tappe det offentlige for ressurser på denne måten.

Disse 395 millionene er hentet fra renovasjonsavgiftene som betales direkte av innbyggerne i norske kommuner, på tross av at loven sier at kommunene skal sørge for at avgiften ikke er større enn hva som skal til for å få tjenesten utført.

Etter konkursen er det kommunene som har det lovpålagte økonomiske ansvaret for å sørge for at renovasjonen reorganiseres og kan fortsette.

Etter RenoNorden-konkursen har flere tatt til ordet for at kommunene ikke bare burde gå etter det billigste tilbudet. I denne situasjonen framstår det forslaget som ganske naivt. Det sikrer bare mer penger til utbytte – ikke bedre tjenester for kommunen og innbyggerne.

Det finnes ingen lov mot at eierne av et privat selskap arrangerer utbyttefester finansiert av den offentlige felleskassa. Å organisere renovasjonen i kommunal egenregi kan derimot forhindre at slike urimeligheter finner sted.

Det er grunn for Dagbladet til å revurdere hva som i lengden er «klokt».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.