LEDER

Klokt fra LO i tøffe tider

Tariffestet pensjon er et rimelig krav.

Gerd Kristiansen, Lo leder
Gerd Kristiansen, Lo leder Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Med LOs fullmakt til forhandlerne i årets lønnsoppgjør, viser de den norske modellens virkelige konkurransefortrinn.

I de tøffe tidene vi er inne i, forenes arbeidstakersiden om et moderat, men rettferdig, krav om å opprettholde arbeidstakernes kjøpekraft, og prioritere kvinner og lavtlønte.

Det har vært mye kniving innad i LO før årets hovedoppgjør. Spesielt pensjonsspørsmålet har vært betent, hvor bl.a. Fellesforbundet og Handel og Kontor har vært uenige om hvilken utforming tjenestepensjonen bør få.

Nå er fasit klar. Det blir et forbundsvist oppgjør, hvor Fellesforbundet forhandler først og legger rammene for resten av forhandlingene. Frontfagsmodellen øker sjansen for at lønnsveksten er tålelig for bedriftene i konkurranseutsatt sektor, og er nå viktigere enn på lenge.

Derimot har kjernen i Fellesforbundets pensjonsforslag blitt lagt på hylla. Det er likevel bred enighet om å kreve både opptjening av pensjon fra første krone og tariffesting av tjenestepensjonen.

Dette forslaget vil møte betydelig motstand, både fra Fellesforbundets forhandlingspartner Norsk Industri og i NHO. Her bør arbeidsgiversiden gi seg. Pensjon er utsatt lønn og er en naturlig del av tarifforhandlingene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer