Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Klokt fra LO i tøffe tider

Tariffestet pensjon er et rimelig krav.

Gerd Kristiansen, Lo leder
Gerd Kristiansen, Lo leder Vis mer
Meninger

Med LOs fullmakt til forhandlerne i årets lønnsoppgjør, viser de den norske modellens virkelige konkurransefortrinn.

I de tøffe tidene vi er inne i, forenes arbeidstakersiden om et moderat, men rettferdig, krav om å opprettholde arbeidstakernes kjøpekraft, og prioritere kvinner og lavtlønte.

Det har vært mye kniving innad i LO før årets hovedoppgjør. Spesielt pensjonsspørsmålet har vært betent, hvor bl.a. Fellesforbundet og Handel og Kontor har vært uenige om hvilken utforming tjenestepensjonen bør få.

Nå er fasit klar. Det blir et forbundsvist oppgjør, hvor Fellesforbundet forhandler først og legger rammene for resten av forhandlingene. Frontfagsmodellen øker sjansen for at lønnsveksten er tålelig for bedriftene i konkurranseutsatt sektor, og er nå viktigere enn på lenge.

Derimot har kjernen i Fellesforbundets pensjonsforslag blitt lagt på hylla. Det er likevel bred enighet om å kreve både opptjening av pensjon fra første krone og tariffesting av tjenestepensjonen.

Dette forslaget vil møte betydelig motstand, både fra Fellesforbundets forhandlingspartner Norsk Industri og i NHO. Her bør arbeidsgiversiden gi seg. Pensjon er utsatt lønn og er en naturlig del av tarifforhandlingene.

Detaljene i forslaget fra et flertall i LO, om å sikre «brede og kollektive ordninger» må utbroderes. Men LO peker seg ut som en konstruktiv partner i arbeidet med å gjøre pensjonssystemet bedre.

Det er store svakheter ved dagens modell, og både offentlige og private pensjoner trenger reform. Dette er et naturlig tema for trepartssamarbeidet, og bør munne ut i et samordnet oppgjør i 2018.

Et annet stridstema blir nivået på lønnsøkningen. Moderate lønnsoppgjør koblet med en radikal svekking av krona, har redusert over et tiår med særegen høy kostnadsvekst. Uten den ville omstillingen blitt mye vanskeligere.

Vi har imidlertid ingen garantier for at kronekursen vil holde seg lav for alltid. Derfor trengs trolig flere moderate oppgjør i tida som kommer.

Norsk Industri-sjef, Stein Lier Hansen, har vært krystallklar på at den eneste lønnsøkningen han kan tåle er «null, null, null». Men moderasjon betyr ikke at arbeidstakersiden bør akseptere betydelig reallønnskutt.

At arbeidstakerne beholder kjøpekraften, slik LO ønsker, er et rimelig utgangspunkt for forhandlinger. Her er det imidlertid en hårfin balansegang mellom å kreve sin rett og å gjøre det vanskeligere for norske bedrifter.

Forhandlingene bør gå sømmelig for seg. Den norske modellen er laget for slike tider.