LEDER

Dagbladet mener:

Klokt med åpenhet om selvmordet

Ari Behns død er en påminnelse om å passe på dem som er i en sårbar situasjon.

LYSHAV: Hundrevis av lys er tent på Slottsplassen til minne om Ari Behn, som tok livet sitt første juledag. Reportere: Silje Vemøy og Thea Hope Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Når en offentlig person dør, vil det være opp til de etterlatte hvor mye de vil fortelle om årsaken til dødsfallet. Omstendighetene angår strengt tatt bare de nærmeste, og i de tilfellene der et familiemedlem har tatt livet sitt, vil det være et ekstra nivå av smerte som gjør at det er lett å forstå hvis dette er noe familien ikke vil dele med offentligheten.

Likevel er det grunn til å berømme avdøde Ari Behns familie, både hans egen og den han giftet seg inn i, for å være åpne om at forfatteren tok sitt eget liv.

For det første ville det fort kunne ført til uverdige spekulasjoner dersom det ikke ble sagt noe om dødsårsaken. For det andre, og viktigst, øker det bevisstheten om at selvmord kan forekomme i alle familier.

Når noen velger å forlate livet, er det alltid en tragedie, men dersom tragedien kan føre til at noen strekker seg ut etter en venn eller slektning som strever, eller at noen ringer et nødnummer før de skader seg selv, kan det komme noe godt ut av en hendelse som bare er vond.

Nesten tre ganger så mange menn som kvinner tar sitt eget liv. Professor i psykiatri Lars Mehlum har pekt på hvordan menn oftere velger metoder som fører fram mot en viss død, mens kvinner velger metoder som er langsommere og som åpner for at de kan ombestemme seg. Blant disse mennene regnes samlivsbrudd som en av de viktigste indirekte årsakene til selvmord. Ingen kan vite akkurat hva Ari Behn tenkte og følte i tiden før han døde, men han hadde snakket åpent om at han gikk gjennom en tung tid, og statistisk tilhørte han en utsatt gruppe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.