Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Klokt om arbeidstid

Vi bør trå varsomt når vi forsøker å gjøre arbeidslivet mer fleksibelt.

Oslo  20151216.
Anniken Hauglie (H) blir ny arbeids- og sosialminister.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo 20151216. Anniken Hauglie (H) blir ny arbeids- og sosialminister. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Arbeidstidsutvalget, ledet av professor Karen Helene Ulltveit-Moe, har avsluttet sitt arbeid. Til tross for bekymringer fra partene i arbeidslivet om å bli holdt utenfor utvalget, må utvalget sies å ha levert en klok og grundig rapport til statsråd Anniken Hauglie.

Hovedbildet i rapporten er at det norske lov- og avtalesystemet fungerer godt, og bør bevares. De mange anklagene om at dagens system fører til mange brudd på arbeidstidsbestemmelsene får heller ikke støtte i rapporten. Det skyldes i all hovedsak at det norske systemet er mer balansert og fleksibelt enn dets kritikere skal ha det til.

Det er likevel rom for forbedringer. Dagens regelverk er både vanskelig å forstå og til tider unødig rigid, og utvalget foreslår flere gode tiltak for å forbedre situasjonen.

Et eksempel er å gi arbeidstakere som selv ønsker det, muligheten til å flytte deler av arbeidsdagen til tidsrommet mellom 21 og 23. Det vil gjøre det lettere å finne balanse mellom arbeid og familie, og være spesielt gunstig for kvinners arbeidsdeltakelse.

Det er likevel grunn til å trå varsomt. Med tanke på det skjeve maktforholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, vil ethvert steg i retning mer «fleksibilitet», risikere å forverre arbeidstakernes kår.

Her er det spesielt to endringer utvalget foreslår, som bærer den risikoen og som derfor bør diskuteres grundig.

Forslaget om å innføre en ny stillingstype, en såkalt delvis uavhengig stilling, begrunnes i behovet for å stramme inn på antallet som har særskilt uavhengige stilling, samtidig som en ønsker å gi en viss uavhengighet til flere, med de plikter og rettigheter som følger med det.

Problemet, som mindretallet i utvalget peker på, er imidlertid at dette vil kunne føre flere arbeidstakere ut i stillinger med mindre vern enn de har i dag. Om nettoen blir pluss eller minus, er vanskelig å anslå.

Også forslaget om å gi arbeidsgiver mer makt til å bestemme fordelingen og konsentrasjonen av arbeidstida i forbindelse med skift- og turnusarbeid, kan by på problemer.

Behovet stammer fra problemet med å få på plass gode turnusordninger i helse- og omsorgssektoren, som skaper unødvendig mye deltid og svekker effektiviteten og kvaliteten på tjenestene som leveres.

En maktforskyvning til arbeidsgiver kan imidlertid gå på bekostning av arbeidstakere i andre sektorer, som vil bli påført mer ugunstig arbeidstid enn de har i dag.

Nå som rapporten skal ut på høring bør ikke bare arbeidslivets parter, men også uavhengige miljøer, kjenne sin besøkelsestid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media