Klokt om Kivijärvi

Kamerakunstneren Kåre Kivijärvi (1938-1991) rakk å bli en myte mens han levde. Gjennom Eli Høydalsnes' nye bok har hans fotografier fått en posthum posisjon som plasserer dem med tyngde i kunstlandskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kåre Kivijärvis karriere var relativt kort, men intens. Selv hevdet kunstneren at hans fotografiske produksjon kunne rommes i ei skoeske. Han fotograferte ikke i utide, og arbeidet etter den selvpålagte regelen om at en eksponering skulle feste det optimale potensial hos motivet.

Høydalsnes beskriver hans billedskapende egenart som en blanding av solid erfaring, inntrykksvarhet og «parathet».

Dette gjorde ham årvåken for motiviske muligheter som forente følsomheten for det avgjørende øyeblikket med ambisjonen om å formidle «en veldig ro» gjennom bildet.

Ingen naturbegavelse

Denne dobbeltheten gjør Kivijärvis fotografier til komplekse bilder som åpner seg langsomt og inviterer til flere fortolkninger. Selv om han var kven og hadde mye av sitt virkefelt på den folkeglisne og værharde Nordkalotten, forteller ikke livet om den fødte naturbegavelsens fotografiske praksis.

Iherdig selvskolering, praktisk erfaring fra presse og andre fototjenester samt studier på kontinentalt toppnivå disiplinerte og kultiverte kamerasynet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer