Klokt om skatt

Ingress

Meninger

KrF-leder Knut Arild Hareide vil på partiets landsstyremøte i dag ta til orde for at de samarbeidende regjeringspartier venter med store skattelettelser. Han ga begrunnelsen til NRKs «Politisk kvarter» i går. Den går i korthet ut på at det ikke er tid for store kutt i skatten nå. For det første fordi samfunnet står overfor store utfordringer på offentlige velferdsområder som skole, helsevesen og fattigdomsbekjempelse. Milliardene trenges mer der enn i de mest formuendes lommer. Det har forlengst lekket ut at Høyre- og Frp-regjeringen vil redusere formuesskatten, både i form av en redusert formuesskattesats og ved et høyere bunnfradrag.

Dessuten viser KrF-lederen til det såkalte Scheel-utvalget som i desember skal legge fram sin innstilling til endringer i selskapsskatten. Hareide forutsetter at utvalget vil konkludere med at det er nødvendig med til dels betydelige reduksjoner, ikke minst fordi blant annet Sverige har kuttet selskapsskatten kraftig.

Som vi tidligere har kommentert i Dagbladet ligger det altså an til at de rike vil få i pose og sekk. Først gjennom regjeringens hastige skattekutt. Så gjennom redusert selskapsskatt a la Scheel. Hareide mener store skattelettelser nå, vil redusere handlingsrommet politikerne har til å få til et bedre og mer effektivt skattesystem siden. Han har derfor tatt til orde for en bred skattereform og fått støtte av Ap-leder Jonas Gahr Støre. Gitt en økende internasjonalisering av økonomien og en tiltakende skattekreativitet fra multinasjonale selskapers side, mener vi en grundig gjennomtenkt reform er bedre enn klattvise julegaver til rike onkler.

Nå kan både Hareide og Støre mistenkes for å ha doble eller triple agendaer når de snakker skatt. En reformprosess vil utvilsomt bremse regjeringens gjennomføringskraft. Ap og KrF vil kunne slippe å reversere store kutt om de igjen skulle få regjeringsmakt. Å reversere skattelettelser er noe av det vanskeligste som fins i politikken. Derfor er Hareides skatteutspill å regne som forebyggende. Samtidig ordlegger han seg slik at det er åpenbart at KrF vil kunne godta noe. Fortsatt snakker partiet om å fjerne formuesskatten på såkalt «arbeidende kapital», men å beholde den på andre typer formue. Det er et så vanskelig spørsmål at bare det kunne kreve en skattekommisjon.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.