Klosterkamp

Kvalitetsdrama for kinogjengere med høy tåleevne for litterære replikker og eksistensielle ambisjoner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: For mange er det noe fremmed og eksotisk knyttet til det katolske. Der finnes ornamenter og ritualer ladet med mening, seremonier som minner om snirklete, gamle sarabander der trinnene ble bestemt for mange hundre år siden.

Og der finnes, ikke minst, de underliggende lidenskapene som vi tenker er nødt til å øke i heftighet under trykket av løftene om kyskhet og renhet. På film er vi blitt vant til å se mystikken og romantikken ved det katolske brukt som staffasje. I filmer som «Da Vinci-koden» og «Mission: Impossible 3» skrudde filmskaperne opp volumet på munkesangen og kastet inn en kardinal i rød kappe hver gang plottet viste tegn til utmattelse.

Mistanker

For hovedpersonene i «Doubt» er troen et indre, eksistensielt anliggende. De slites mellom mot og feighet, de har sine egne agendaer og ambisjoner. De må takle sine indre stridigheter i et miljø med idealer som føles fjernt for de fleste moderne mennesker.

Det er året etter Kennedy ble skutt, og verden går sakte av hengslene. Men på den katolske skolen St. Nicholas prøver søster Aloysius (Meryl Streep) å holde stumpene sammen og ikke la elevene glemme kunsten å skrive med fyllepenn. Men Fader Flynn (Philip Seymour Hoffmann) vil bringe lys og luft inn i de mest mørke og konservative hjørnene. Han er varm og munter mot barna. Kanskje er han for omsorgsfull overfor den usikre Donald, skolens eneste svarte elev. Søster Aloysius mistenker en usømmelighet. Og kampen er i gang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer