Klovn uten nåde

«Alt er ekte - selv om det ikke er sant!» sier Jonas Gardell. Noe sannere kan knapt sies om et ekte, lekende scenemenneske.

Dette mener kjendisene.

Mon det ikke er det han er, først og fremst; et lekende menneske. Nå skal ingen innbille seg at det ikke er dødsens alvor å leke med en klovn.

Jonas Gardell treffer oss rett i hjertet uten nåde. Den som ber om nåde er alltid klovnen selv.

Hujende, hylende latter vekslet brått med absolutt stillhet på Oslo Nye i går. Og tårene, både de glade og de såreste, leker denne standupmesteren fram når det passer ham. Som i fjor ble han trampeklappet og jublet inn på scenen, som i fjor lyder meldingen: Stand-up er ikke bare best på svensk, stand-up er best på teater.

I de samme lyseblårutete buksene med alle de små elefantene på og minimal støtte i sceneutstyr river han i publikum med i sin katastrofefantasier. Med en så usannsynlig smidig styrke både fysisk, verbalt - og mentalt - forfører Jonas Gardell oss ut av våre egne begrensninger.

Det er befriende komisk, og det er ofte dypt bevegende.

Som figur likner han mest en fjern, svensk fetter av Mr. Bean, men hans provokasjoner og fabuleringer er farligere, fordi de er modigere. Jonas Gardell vet selvfølgelig som alle klovner til alle tider, at lykken er å le av det du er reddest for, og han går aggressivt til verks. Det trengs når tråden gjennom forestillingen er svart. Det skal format og fagkunnskap til, når temaene på moroscenen er nazisme, mord, mindreverdighet, kreftangst, død og frost. Ikke minst takket være hans utrolige nærkontakt med publikum, er vi sammen om det hele.

Og plutselig med en grotesk grimase er det vilt kynisk koketteri eller herlig barnlig tullball - nøyaktig så lenge det passer ham selv. Jonas Gardell er her i kveld, ta imot ham!

Hva er det med Jonas Gardell?
Hva er det med Jonas Gardell? Vis mer
JONAS GARDELL er intenst tilbake på Oslo Nye.