MASSEHYSTERI: Arrestasjoner, skoleadvarsler og tema for Det hvite hus. Frykten for klovner har virkelig bredt om seg i USA den siste tiden. Den uskyldige klovnen på bildet deltok i paraden Zombie Walk i Strasbourg i 2014. Foto: Vincent Kessler / Reuters
MASSEHYSTERI: Arrestasjoner, skoleadvarsler og tema for Det hvite hus. Frykten for klovner har virkelig bredt om seg i USA den siste tiden. Den uskyldige klovnen på bildet deltok i paraden Zombie Walk i Strasbourg i 2014. Foto: Vincent Kessler / ReutersVis mer

Klovnehysteri tar fullstendig av: Mann fulgte etter barn med kniv

Nå forsøker mannen bak det hele, skrekkforfatter Stephen King, å roe ned tilstandene.

(Dagbladet): Et noe usannsynlig fenomen har spredt seg som ild i tørt gress både i USA og i England den siste drøye måneden:

Meldinger om «skumle klovner» som forsøker å lokke med seg barn eller går til angrep på forbipasserende har skapt bekymring og redsel over hele landet.

Per dags dato har urovekkende observasjoner av klovner blitt rapportert i minst 20 av landets 50 delstater i USA, skriver blant annet Times.

Skal ha fulgt etter barn med kniv

I England sliter politiet nå med det samme.

I dag skal fire barn på elleve og tolv år ha blitt forfulgt av en mann som var ukledd som en klovn, da de var på vei til skolen.

Ifølge politiet i Nordøst-England skal mannen også ha båret kniv, skriver BBC.

De skal også ha blitt gjort oppmerksomme på flere kontoer som er blitt opprettet i sosiale medier, der såkalte «Killer Clowns» forteller at de skal møte opp på ulike steder utkledd som klovner.

- På tirsdag arresterte vi en 13 år gammel gutt i Blakelaw-området, etter å ha fått opplysninger om at noen ukledd som en klovn prøve å skremme folk som gikk forbi.

SKUMLE KLOVNER: Shareda Maston ble vettskremt da en klovn sto utenfor vinduet hennes og viftet med en kniv i Georgia, USA. Hun klarte å filme klovnen før den forsvant. Nå advarer moren. Video: CNN Vis mer

Arrestasjoner

Starten på bølgen av klovneskrekk kan spores tilbake til en hendelse i South Carolina i slutten av august, der flere barn fortalte om klovner som hadde tilbudt dem penger for å bli med inn i skogen. Bekymrede foreldre kontaktet det lokale sheriffkontoret, som så seg nødt til å skrive en rapport om klovnemeldingene.

Snart dukket det opp lignende meldinger om skumle klovner andre steder, og i skrivende stund har altså frykten for klovner spredt seg over hele landet. Likevel er det svært få tilfeller der det kan bekreftes at folk faktisk har møtt på klovner.

At ryktene settes ut på sviktende grunnlag har ikke forhindret at klovnefrykten får høyst reelle konsekvenser:

Studenter ved Penn State University strømmet ut i gatene til klappjakt da det ble meldt om en klovn på universitetsområdet.

I Alabama har minst ni personer blitt arrestert for «terrortrusler» etter å ha spøkt om eller truet med å oppsøke konkrete steder, ofte skoler, i klovnekostyme.

- Vi ville sette et eksempel, og slå hardt ned på klovnerelatert aktivitet i byen vår, som politimester Jonathan Horton i Alabama-byen Rainbow City sa til nettavisa AL.com.

FRYKTER KLOVN: Lokalbefolkningen i Greenville i South Carolina hevder en klovn prøver å lokke barn inn i skogen. Video: CNN Vis mer

Tema for Det hvite hus

Klovnehistoriene har skapt store overskrifter i de største amerikanske mediene, og nylig ble også Det hvite hus konfrontert med redselen som griper landets borgere.

- Jeg kjenner ikke til at presidenten har blitt orientert om dette. Det er åpenbart en sak som politiet tar på alvor, sa Obamas pressetalsmann Josh Earnest under en pressekonferanse tidligere denne uka.

Også mannen som kan ha startet det hele for 30 år siden har uttalt seg og manet til ro.

Skrekkroman

ORIGINALEN?: Tim Curry som monsterklovn i «It». Foto: NTB Scanpix
ORIGINALEN?: Tim Curry som monsterklovn i «It». Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 1986 skrev forfatter Stephen King skrekkromanen «It», om et monster som blant annet kan innta klovneskikkelse for å lure intetanende barn. Boka og den påfølgende tv-serieversjonen av den huskes godt av den oppvoksende generasjonen fra 80- og 90-tallet.

- På tide å roe ned klovnehysteriet - de fleste av dem er snille, de underholder barn og får folk til å le, har forfatteren skrevet på Twitter.

En nyinnspilling av «It» er for øvrig ventet på kino til neste år, og det har vært spekulert rundt hvorvidt hysteriet er pisket opp som en form for viral markedsføring for filmen. Det har filmselskapet New Line blitt nødt til å avkrefte.

Kriminologer og psykologer peker på at frykten for klovner kan være enda eldre, og noe som hos mange setter seg fra de tidligste stadiene i livet.

- Mennesker er laget for å gjenkjenne mønstre fra ung alder, og en klovns overdrevne menneskelige trekk utløser en primitiv alarmklokke i oss, har barnepsykiater Steven Schlozman sagt til New York Times.

Det hevdes også at seriemorder John Wayne Gacy, som drepte minst 33 barn og unge på 1970-tallet, har utløst en varig klovnefobi i den amerikanske folkesjela.

Gacy hadde tatt oppdrag som klovn i barnebursdager og selskaper, og fikk tilnavnet «Killer Clown» i mediene.