Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klovnen fra helvete vender tilbake, verre enn noensinne

Wandrups utvalgte: Både TV-serien og filmen ute på blu-ray.

SKREKKENS ANSIKT: Både TV-serien og spillefilmen bygd på Steåhen Kings "It" gjør klovnen til en horrorskikkelse.
SKREKKENS ANSIKT: Både TV-serien og spillefilmen bygd på Steåhen Kings "It" gjør klovnen til en horrorskikkelse. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BLU-RAY: Nå kommer to filmversjoner av Stephen Kings klassiker «It» (1986) på hjemmekinoen. Den todelte TV-serien fra 1990 kommer i en såkalt steelbox-pakke med kommentarspor fra regissør og skuespillere. Den nye versjonen fra i fjor leveres både i 4K Ultra HD og Blu-ray og har flere bakomfilmer, blant annet en der King selv forteller om bakgrunnen for boka i et intervju.

TV-serien kommer nå i en steelbox-utgave.
TV-serien kommer nå i en steelbox-utgave. Vis mer

«It» er i ettertid blitt stående som den historien som for alvor gjorde klovnen til en horror-figur. Den nyeste filmen som bruker dette syndromet, er tredje sesong av TV-serien «Broen», som for tida går på NRK.

Tim Curry er spiller skrekklovnen Pennywise i TV-serien. I den nye filmen framstilles klovnen av enda en sønn av Stellan Skarsgård, Bill Skarsgård (27). Han gikk så sterkt opp i rollen at barna ble vettskremt bare han viste seg på set’et.

Filmen er en allegori over amerikanske småbyer med skjulte hemmeligheter, i dette tilfellet en pakt med djevelen som hvert 27. år krever ofre i form av små barn. Sentralt i historien er også det skumle underjordiske nettet av kanaler og kloakkrør som strekker seg under byen.

SUPER-utgaven av filmversjonen.
SUPER-utgaven av filmversjonen. Vis mer

Men den handler også om å stå utenfor, og som i mange andre av Stephen Kings verk om mobbing og ensomhet. Og om hvilke ressurser som fins hos outsidere når de slår seg sammen mot overmakten.

Pennywise er ikke den første horror-klovnen i filmhistorien. Allerede i 1988 kom f. eks. «Killer Klowns From Outer Space». Kosmisk latter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!