Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Klovnen tar over sirkuset

Hvis ikke politiet har noe på ham.

OMSTRIDT: Boris Johnson lå an til å bli den neste statsministeren i Storbritannia, men så fikk han politiet på besøk. Det er ikke første gang han har vært i trøbbel og overlevd. Foto: Peter Macdiarmid / Rex Shutterstock / NTB Scanpix
OMSTRIDT: Boris Johnson lå an til å bli den neste statsministeren i Storbritannia, men så fikk han politiet på besøk. Det er ikke første gang han har vært i trøbbel og overlevd. Foto: Peter Macdiarmid / Rex Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Alt lå an til at Boris Johnson skulle bli den neste statsminister i Storbritannia. Men så enkelt er det aldri med Boris.

Men du tror nesten ikke det er mulig. Bare dager før han høyst sannsynlig skulle krones som ny partileder for de konservative, ender Boris Johnson i en så høylytt krangel med samboeren Carrie Symonds at naboene varsler politiet. De ble bekymret etter at de hørte lyder av basketak og samboeren som skrek til Johnson at han skulle slippe henne og komme seg ut av leiligheten.

Krangelen skjedde fredag morgen. Søndag ettermiddag hadde Johnson fortsett ikke kommentert saken, tross at han er midt i en valgkamp for å bli Theresa Mays etterfølger, trolig også som statsminister. Han var en klar favoritt inntil politiet banket på døra. Nå krever også partifeller at han må informere om hva som skjedde før han kan velges.

Tilhengere av Boris Johnson har igjen forsøkt seg med en; typisk Boris. Han har i årevis sluppet unna med hårreisende uttalelser og handlinger som ville ødelagt de fleste politiske karrierer, men Boris børster av seg støvet med et flir og går videre hver gang. Han har vært den bortskjemte rabagasten fra overklassen så lenge at han tar det for gitt at han vil bli tilgitt, og det ble han lenge fordi han er en sjarmerende fyr med avvæpnende selvironi.

Det er heller ikke første gang privatlivet luftes i all offentlighet. Hans andre kone, menneskerettsadvokaten Marina Wheeler som han har fire barn med, stengte ham bokstavelig talt ute etter at han hadde vært utro. BoJo, som han kalles i pressen, hadde vært ute og jogget og kom hjem til låst ytterdør med journalister og fotografer på slep. Det ydmykende øyeblikket ble utførlig dokumentert, men Boris vant dagen med en vits og et flir. Han fikk likevel sparken fra det konservative skyggekabinettet for å ha løyet til partiet om utroskapen, men kona tilga ham inntil han innledet et nytt forhold, denne gangen med Symonds som han har bodd sammen de siste par åra.

Britiske medier har alltid vært besatt av utroskap av en eller annen grunn, og det har felt både backbenchere og statsråder som forgjeves har prøvd å holde det skjult. Min favoritt fra korrespondenttiden i London var avsløringen av sportsminister David Mellors forhold til en sexarbeider, som det nå heter. Sportsministeren var Chelsea-fan og forsida på The Sun lød: «Made love in a Chelsea T-shirt. Scored twice.»

Når det gjelder Boris Johnson vil nok de fleste si at det heller er hans politiske utroskap som burde ha felt ham for lenge siden. Etter at Johnson nærmest som en politisk spøk, utnevnte seg selv til Brexit-general og bidro til å sende Storbritannia ut av EU og inn i kaos, er noe av sjarmen falmet. Han fremstår mer som en skamløs opportunist som ikke en gang tror på budskapet han selger. Han argumenterte i sin tid vel så godt for å bli i EU, og han virket rystet over at britene faktisk hørte på ham og stemte for å forlate EU.

Dette har også satt hans tidligere «rampestreker» i et nytt lys. Den kjente Guardian-spaltisten Owen Jones kom forleden med et utbrudd på BBC som har gått viralt. Jones var irritert over at pressen ikke konfronterte Johnson med utsagn om homofile som «bumboys» (rompegutter), om likestilt ekteskapslov som «tre menn kan gifte seg med en hund», om rasistiske utsagn om svarte og muslimer, om hans støtte til å jule opp en journalist, og så videre. Listen er lang over utsagn som ville vært langt over grensen om det hadde kommet fra andre politikere. Men som Owen også sa; hans tid som utenriksminister var en katastrofe, og han har fått sparken to ganger for å lyve, en gang fra The Times som journalist, en gang fra sitt eget parti.

Han har sluppet unna med det i britiske medier fordi han skaper sirkus og latter, mener Owen.

Så hvordan kan Boris Johnson være de konservatives fremste kandidat og muligens Storbritannias neste statsminister? Det sier noe om hvor dyp krisen i det konservative partiet er, om hvor lite valgbare de andre kandidatene er og om hvordan Brexit har ødelagt britisk politikk. Boris Johnson har vært Theresa Mays hardeste kritiker og lover at han skal være enda tøffere med EU, samtidig som han har lovet store skatteletter til de aller rikeste. Grasrota liker kostskoleguttens bøllete stil og brexit-tilhengerne tror han er garantisten for at Westminster respekterer avstemningen. De konservative trenger sårt en populær leder.

Og Boris er en mann i tiden. Ikke ulik Donald Trump - selv om Boris for bare noen år sida, som ordfører i London, skrøt av at han hadde slengt på røret da Trump ringte. Men det er nå glemt. Trump er imponert av Boris og mener han vil bli en «utmerket statsminister» i Storbritannia.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media