Klovnenes hevn

ARENDAL (Dagbladet): I går fikk Klovner i Kamp språkpris, og til høsten bidrar de til en tekstantologi på Gyldendal.

- Jeg er helt målløs, sier den ellers så munnrappe Espen Ullbæk Bundgaard-Jørgensen Selvig, også kalt «Dansken».

I går mottok de to rapperne i Klovner i Kamp TONOs Edvard-pris innen kategorien «Tekst til musikk», for sangen «Nattens sønner».

Den er hentet fra plata «Bjølsen hospital», som i januar solgte til gull. Dermed danket de ut Halvdan Sivertsen og Anne Grete Preus, som også var nominert. - Dette er først og fremst en herlig, grusom hevn mot norsklærerne våre. Ifølge dem har vi aldri klart å tolke et dikt på noen som helst riktig måte, sier Aslak «Allis» Hartberg til Dagbladet.

Norskeksamen

Og tekstene deres er i aller høyeste grad i ferd med å få aksept. I går fikk de språkpris, i vinter fikk klovnene Spellemannpris. To måneder seinere var de analysegrunnlag ved norskeksamen for lærerstudentene. Og til høsten skal «Nattens sønner» være et bidrag til en tekstantologi myntet på elever i den videregående skolen.

- En seier for norsk hip hop og oss som rapper på norsk, sier Allis. Han kan fortelle at skeptikerne har vært mange.

- Dette har vi kjempet oss til.

Edvard-prisen går til norske opphavsmenn og -kvinner som har levert fremragende musikk og tekst i fjor. Med prisen følger 40000 kroner.

- He-he, nå får vi kanskje råd til å flytte tilbake til Tåsen, gliser Allis.

Sosialrealistisk

Prisen ble overrakt på Flytescenen i Pollen i Arendal i går kveld.

I uttalelsen fra juryen, som har bestått av Mona Levin, Eivind Røssaak og Gunnar Roalkvam, heter det at «Nattens sønner» er «en sosialrealistisk roman i kortformat». Videre heter det at Klovner i Kamp har skapt «en brutal, men aktuell fortelling i den urbane modernitetens tøffe hverdagvirkelighet».

Dannelse

- Vi er stolte. Veldig hyggelig å få oppmerksomhet rundt tekstene våre. Tekstene betyr alt for oss, sier de to hiphop-kollegene, som bedyrer at de leser mye.

- Vi er opptatt av å fylle hodet med vakre ting. Man blir det man leser. Litteratur er et bidrag til kunstnerisk dannelse. Jan Kjærstad er særlig viktig for oss. Spesielt trilogien om Jonas Wergeland, sier Allis.

FIKK PRIS: Klovner i Kamp fikk overrakt Edvard-prisen fra TONO etter en forrykende konsert i Pollen i Arendal i går kveld. Til høsten skal «Nattens sønner» være med i en tekstantologi.