Klovner i sorg

Samvittighetsfull journalistisk kunstbok uten den helt store energien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Ottar Helge Johannessen (f. 1929) fra Mandal har gjennom nesten hele sitt kunstnerliv laget bilder av klovner, men har heldigvis – i motsetning til visse andre klovnekunstnere – aldri følt behov verken for å sprute champagne på meningsmotstandere i TV2-studio eller rykke inn lettkledde bilder av seg selv i Aftenposten.

Snarere framstår Johannessen – i Gunvald Opstad-boka som bærer det betegnende Johannessen-sitatet «Smilet er en flyktig tilstand» som tittel – som en ydmyk (han har sågar kviet seg for kunstnerbegrepet), hardtarbeidende alvorsmann som gjennom et langt liv aldri har sluttet å utforske tilværelsens meningsløshet. Klovnen, som han første gang møtte da han tittet under teltduken på det tilreisende sirkuset som barn, har fascinert Johannessen «fordi vi alle bærer maske».

Den figurative grafikken – først og fremst etsningen og tresnittet – og tusjmaleriet har vært Johannessens formater. I all hovedsak har han arbeidet i svart og hvitt og med nyanserikdommen det åpner for. Ikke bare har han selv laget et stort antall kunstverk; i over 20 år underviste han andre på Kunst- og håndverkskolen, de siste åtte av dem som Chrix Dahls etterfølger i rollen som overlærer i Radérklassen. I grafikkens glansdager i 1960-åra hadde Johannessen også en serie verv i kunstnernes organisasjonsliv, deriblant ti år i styret i Norske Grafikere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer